Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Elakadt északír békefolyamat

2000.11.02. 15:06
A brit kormány nemzetközi megfigyelők és saját miniszterei segítségével próbálja a megszakadt észak-ír békefolyamatot helyreállítani. Többek között Ahtisaari volt finn elnök és Mandelson északír ügyekért felelős miniszter tárgyal a felekkel, miközben egy hét alatt négy gyilkosságot követtek el a rivális belfasti szervezetek.
Peter Mandelson, az északír ügyekért felelős brit miniszter felszólította az északír protestáns politikusokat és az IRA képviselőit, hogy haladéktalanul oldják meg az utóbbi napok, békefolyamatot gátló konfliktusait. Mandelson azután közölt cikket a Times-ban, hogy szerdán Belfastban lelőttek egy protestánst és bomba robbant egy rendőrőrsön.

David Trimble, északír elsőminiszter
A legutóbbi északír válság akkor robbant ki, mikor a hétvégén David Trimble északír elsőminiszter (aki egyben a unionista párt elnöke is) kijelentette, hogy a Sinn Féin (az IRA politikai szárnya) képviselőit kitiltatja az Össz-ír Miniszteri Tanácsból (AIMC), mert az IRA nem tesz eleget fegyverbeszolgáltatási kötelezettségének. Az AIMC-t az 1998-as Nagypénteki Megállapodás keretében hozták létre, hogy bizonyos kérdésekben Észak-Írország és az Ír Köztársaság közösen dönthessen. A Nagypénteki Megállapodás rendelkezik a fegyverbeszolgáltatásról is.

A '98-as egyezmény állította fel azt a hatalommegosztás elvén alapuló északír (ön)kormányzati rendszert is, melyben a többségben lévő protestánsok és a kisebbségben lévő katolikusok is képviseltetik magukat. A rendszer a sűrűn ismétlődő válságok miatt alig működik.

Nemzetközi megfigyelők, közvetítő miniszterek

A brit kormány a cikkíráson túl személyes megbeszéléseken is megpróbálja a feleket jobb belátásra bírni. Mandelson csütörtökön találkozik Brian Cowen ír külügyminiszterrel, hogy megpróbáljanak közösen megoldást találni a kialakult krízisre.

Peter Mandelson, az északír ügyekért felelős brit miniszter
Tony Blair miniszterelnök eközben a leszerelést ellenőrző megfigyelőkkel találkozott. A kormányfő Martti Ahtisaari volt finn elnökkel és Cyril Ramaphosával az Afrikai Nemzeti Kongresszus volt főtitkárával tárgyalt, és megállapodtak, hogy a két politikus Belfastba utazik, ahol a szembenálló felek vezetőivel próbálnak majd egyeztetni. Ahtisaari és Ramphosa egyébként a múlt héten még azt jelentették, hogy az általuk megvizsgált IRA-raktárakban június óta háborítatlanul hevernek a begyűjtött fegyverek.

Öt nap, négy gyilkosság

Szerda éjjel egy 26 éves protestáns férfit lőttek agyon Belfast külvárosában. A fiatalember házába két álarcos fegyveres tört be, majd a férfit barátnője jelenlétében szó nélkül többször fejbe lőtték. Szombat óta ez volt a negyedik gyilkosság Észak-Írországban.

Szakértők szerint mind a négy esetben belfasti rivális protestáns szerveztek csaptak össze. A legutóbbi áldozat szemtanúk szerint az Ulsteri Önkéntes Erő (UVF) tagja volt. Négy hónap alatt az UVF, az Ulsteri Védelmi Szövetség (UDA) és az Ulsteri Szabadságharcosok (UFF) háborújának hét áldozata volt.

Szerdán a castewellani rendőrőrs ellen elkövetett merényletben egy rendőr súlyosan megsérült. A rendőrség szerint a robbantást ,,republikánus terroristák" követték el.

A harminc éve dúló polgárháború eddig összesen 3600 áldozatot követelt.