Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az IRA felhagyott a terrorral

2006.10.05. 11:04
Tony Blair szerint végleges megállapodás születhet az IRA-val, miután egy független vizsgálóbizottság szerint az észak-írországi katolikus szervezet felhagyott terrortevékenységével, és leszerelte fegyvereit. A szervezet beszüntette a toborzást és a kiképzést is, valamint betiltotta tagjainak bűncselekmények elkövetését. A Londonban történelmi jelentőségűnek titulált jelentés közzé tétele után jó eséllyel újra elindulhat a parlamenti önigazgatás Észak-Írországban.

Tony Blair brit kormányfő üdvözölte a független vizsgálóbizottság szerdán közzé tett jelentését, miszerint az IRA (Ír Köztársasági Hadsereg) felhagyott a terrortevékenységgel, és olyan mértékben leépítette saját fegyveres infrastruktúráját, hogy nem is lenne képes tartósan visszatérni az erőszakhoz.

"Most már nyitva áll az ajtó a végleges megállapodás előtt Észak-Írországban" - jelentette ki a brit miniszterelnök Downing Street-i irodájában elhangzott szűkszavú nyilatkozatában. Blair szerint mostanra általános az egyetértés abban, hogy további változás már csak párbeszéd útján történhet. A kormányfő ugyanakkor megjegyezte, megérti, ha egyeseknek kétségei merülnek fel.

Politikai megoldás


A független vizsgálóbizottság tájékoztatója
A testület, amely félévenként ad ki értékelést az észak-írországi protestáns és katolikus fegyveres csoportok leszerelési folyamatáról, az 51 oldalas új összefoglalóban leszögezte, hogy az IRA beszüntette a toborzó és kiképző tevékenységet, és a főleg kábítószer- és hadianyag-csempészetből, illetve bankrablásokból álló szervezett bűnözési tevékenységet is tiltja most már tagjainak.

Az elemzők szerint történelmi jelentőségű beszámoló szerint - amely az eddigi legkedvezőbb hangvételű a legnagyobb ulsteri britellenes katolikus milíciával kapcsolatban - a katolikus szervezet vezetése elkötelezte magát a politikai megoldás mellett. Ennek jegyében felszámolta katonai struktúráit, köztük a vezérkar azon osztályait, amelyek a beszerzést, a műszaki tevékenységet és a kiképzést intézték.

A vezetés emellett tiltja tagjainak a fizikai erőszak alkalmazását, még olyan esetekben is, amikor az IRA által ellenőrzött lakossági közösségekből érkezik ilyen értelmű kérés, például helyi "antiszociális megnyilvánulások kezelésére". A bizottsági jelentés szerint az IRA beszüntette a terrorista célú hírszerzési tevékenységet is a biztonsági erők ellen.

”Lezárulhat ez a fejezet”


Gerry Adams az IRA politikai szárnyának vezére
Az állásfoglalás nagyban elősegítheti az 1998-as nagypénteki egyezséggel ismét életre hívott, de a kibékíthetetlen protestáns-katolikus ellentétek miatt négy éve megint felfüggesztett észak-írországi parlamenti önigazgatás felélesztését. Tony Blair brit és Bertie Ahern ír kormányfő tavasszal szabott közös ultimátumot a protestáns és katolikus pártoknak a 2002 óta tetszhalott ulsteri önkormányzat működésbe hozására, melynek határideje november 24-én jár le.

Ha addig nem sikerül, a pártok kapnak még 12 hetet, újabb kudarc esetén azonban megvonják a képviselők fizetését, ami gyakorlatilag az észak-írországi önigazgatás meghatározatlan időre történő megszüntetését jelentené. "Vagy ezt a fejezetet zárjuk le, vagy az egész könyvet becsukjuk" – fogalmazott Blair az ultimátumot bejelentő április sajtóértekezleten.

Az IRA már tavaly szeptemberben bejelentette, hogy teljes fegyverzetét leszerelte. A vele szembenálló britpárti unionista mozgalom annak ellenére sem ad hitelt ennek, hogy a bejelentés hátterét az északír félkatonai szervezetek lefegyverzésének ellenőrzésére alakult nemzetközi csoport is igazolta.