Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Lehallgatta Blair és Bush beszélgetését az IRA

2002.10.08. 17:09
A Sinn Fein az IRA kémei által megszerzett információkat használt fel a tavaly júliusi fegyverzetleszerelési tárgyalásokon. A napokban kirobbant botrány miatt az északír parlament két minisztere is lemondott.
Az IRA által szerzett dokumentumok között szerepel egy Bush-Blair telefonbeszélgetés hangfelvétele és Sir Alistair Irwin altábornagy, a brit hadsereg északír parancsnokának feljegyzése is. Lapértesülések szerint a Sinn Fein az egy évvel korábbi leszerelési tárgyalásokon azért helyezkedett öt napon keresztül várakozó álláspontra, mert az információk révén tisztában volt azzal, hogy a brit tárgyalófél meddig hajlandó elmenni az engedményekben.

Az ügy kirobbanása miatt nem lehet megkerülni azt a feltételezést, hogy a Sinn Fein, az IRA politikai szárnya jelenleg is szoros kapcsolatokat ápol a szalonképtelennek titulált katonai vezetéssel. Ezért kedden az északír kormány két minisztere is lemondott, tudósított a Daily Telegraph. David Trimble északír miniszterelnök szerint a jelenlegi botrány "tízszer súlyosabb" mint a Watergate-ügy.

Elemzők szerint Tony Blair két döntés között választhat. Vagy felfüggeszti a jelenlegi parlament működését, vagy új választásokat ír ki, meghagyva az intézmény jogköreit. A brit miniszterelnök kedd délután északír kollégájával, a Sinn Fein vezetőjével Gerry Adamsel pedig a hét utolsó napjaiban folytat megbeszéléseket. Mint Blair elmondta, a helyzet igen elszomorító, de bízik benne, hogy van megoldás a jelenlegi szituációra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!