Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehallgatta Blair és Bush beszélgetését az IRA

2002.10.08. 17:09
A Sinn Fein az IRA kémei által megszerzett információkat használt fel a tavaly júliusi fegyverzetleszerelési tárgyalásokon. A napokban kirobbant botrány miatt az északír parlament két minisztere is lemondott.
Az IRA által szerzett dokumentumok között szerepel egy Bush-Blair telefonbeszélgetés hangfelvétele és Sir Alistair Irwin altábornagy, a brit hadsereg északír parancsnokának feljegyzése is. Lapértesülések szerint a Sinn Fein az egy évvel korábbi leszerelési tárgyalásokon azért helyezkedett öt napon keresztül várakozó álláspontra, mert az információk révén tisztában volt azzal, hogy a brit tárgyalófél meddig hajlandó elmenni az engedményekben.

Az ügy kirobbanása miatt nem lehet megkerülni azt a feltételezést, hogy a Sinn Fein, az IRA politikai szárnya jelenleg is szoros kapcsolatokat ápol a szalonképtelennek titulált katonai vezetéssel. Ezért kedden az északír kormány két minisztere is lemondott, tudósított a Daily Telegraph. David Trimble északír miniszterelnök szerint a jelenlegi botrány "tízszer súlyosabb" mint a Watergate-ügy.

Elemzők szerint Tony Blair két döntés között választhat. Vagy felfüggeszti a jelenlegi parlament működését, vagy új választásokat ír ki, meghagyva az intézmény jogköreit. A brit miniszterelnök kedd délután északír kollégájával, a Sinn Fein vezetőjével Gerry Adamsel pedig a hét utolsó napjaiban folytat megbeszéléseket. Mint Blair elmondta, a helyzet igen elszomorító, de bízik benne, hogy van megoldás a jelenlegi szituációra.