Auguszta
-7 °C
0 °C

Hétfő éjjel feloszlatják az északír parlamentet

2002.10.14. 12:34
Miután az északír kormány vezetője lemondással fenyegetőzött, a nrit kormány a tartomány autonómiájának megvonása mellett döntött. Az eset az IRA lehallgatási botrányának közvetlen következménye.
Közvetlenül Londonból irányítják Észak-Írországot keddtől, miután a brit kormány az autonómia megvonása mellett döntött. "A lépésre azért van szükség, hogy meg lehessen őrizni az északír békefolyamat eddigi eredményeit" mondta ell John Reid, az északír ügyek minisztere. Mint mondta ez csak átmeneti állapot lesz, a kormány az intézmény mielőbbi visszaállításán fog dolgozni.

Nagypénteki Egyezmény
A Nagypénteki Egyezményt az északír békefolyamatban érdekelt felek 1998 április 10-én írták alá. Az egyezmény többek között rendelkezik egy "kompromisszumos" parlament létrehozásáról, amelyben a korona hű Unionisták és az IRA politikai szárnya, a Sinn Fein is részt vesz. A szerződés szerint ez az intézmény hivatott betölteni Észak-Írország kormányzati szerepét.
Lemondással fenyegetett

A 2003 májusára tervezett választásokat a miniszter elmondása szerint ettől függetlenül meg fogják tartani. Az IRA múlt héten kirobbant lehallgatási botrányát követően az északír-parlament egyik kormányzó erejének, az Unionistáknak a vezetője David Trimble London tudomására hozta, nem hajlandó tovább kormányozni, amennyiben nem távolítják el a parlamentből a szintén gyanúba keveredett Sinn Feint. Trimble egyben az északír-kormány miniszterelnöke is, így lemondásával kormányválság alakult volna ki.

Tony Blair az elmúlt héten egyeztető tárgyalásokat folytatott az Unionisták és a Sinn Fein vezetőivel, és ezt követően döntött a parlament feloszlatása mellett. Az 1999-es Nagypénteki Egyezményt követően - amely rendelkezett a jelenlegi parlament létrehozásáról - negyedszerre oszlatják fel az intézményt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!