Benedek
-5 °C
5 °C

Megölték a brit titkosszolgálat északír főinformátorát

2006.04.05. 13:04
Gyilkosság akaszthatja meg a lassan éledező északír békefolyamatot. Denis Donaldson megkínzott holttestét kedden találták meg vidéki otthonában. A férfiról azt gyanították, hogy az ír terroristáknak kémkedett, de valójában a brit titkosszolgálat informátora volt.

Brutálisan meggyilkolták a brit titkosszolgálat az IRA politikai szárnyába beépült informátorát. Denis Donaldson, a Sinn Fein egyik vezetője decemberben ismerte be, hogy húsz éve a briteknek dolgozik. Donaldeson holttestét kedden találták meg Co Donegal-i tanyasi házában.

A Guardian értesülései szerint a holttesten kínzások nyomai látszanak, Donaldson jobb kezét csaknem levágták. A hatóságok gyanúja szerint Donaldsonnal az IRA szakadárjai, a britek elleni háborút folytatni akaró terroristák végezhettek.

A gyilkosság érzékeny időszakban történt, hiszen Tony Blair brit miniszterelnök éppen szerdán találkozik Ír kollégájával, Bertie Ahernnal, hogy egyűtt tegyenek kísérletet a négy éve felfüggesztett északír parlament feltámasztására és a békefolyamat újraindítására.

Donaldsont és két társát 2002-ben még azzal vádolták, hogy az IRA-nak kémkedtek. Az ellenük felhozott vádak miatt függesztette fel a brit kormány az északír parlament működését. A vád végül Donaldson tavaly decemberi beismerésekor omlott össze, hiszen kiderült, hogy nem a britek ellen, hanem a javukra kémkedett.

A Guardian szerint bár kézenfekvőnek látszik, hogy Donaldsonnal a republikánusok végeztek, valójában annyi ellensége volt, hogy a nyomozóknak nem lesz könnyű dolga a bűntény felderítésével. A lap érzékelteti, hogy húsz évi kettős ügynöki munka során annyi érzékeny titkot tudhatott meg, hogy akár a brit tikosszolgálatoknak sem lehetett ellenére a halála.

Donaldson megölését azonban még a Sinn Fein is elítélte. "Nagyon dühös vagyok. A keddi gyilkosság nem csak Donaldson, de a békefolyamat elleni támadás is. Elítélem a gyilkosságot és részvétem küldöm a családnak. Elhatárolódunk a brutális tettől" - nyilatkozta Martin McGuinness, a republikánusok főtárgyalója.