Piroska
-1 °C
5 °C

Nem gyűjthet pénzt az IRA politikai szárnya az USA-ban

2005.03.14. 20:14
Szent Patrick napja alkalmából az idén nem hívták meg Gerry Adamset a Fehér Házba, ami 1995 óta nem fordult még elő. A Sinn Féin vezetőjét Edward Kennedy szenátor sem hajlandó fogadni, ahogy pénzt sem gyűjthet.
Az amerikai hatóságok megtiltották a Sinn Féin északír párt vezetőjének, a csütörtöki Szent Patrick napi ünnepségek alkalmából a hétvége óta az Egyesült Államokban tartózkodó Gerry Adamsnek, hogy az ország területén pénzt gyűjtsön szervezete számára.

Az amerikai külügyminisztérium bizalmas úton adta az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyát vezető Adams tudtára, hogy sem ő, sem hívei nem használhatják fel látogatását pénzgyűjtésre. Szent Patrick napja alkalmából az idén nem hívták meg Gerry Adamset a Fehér Házba, ami 1995 óta nem fordult még elő.

A Sinn Féin vezetőjét Edward Kennedy szenátor sem hajlandó ezúttal fogadni. Kennedy szóvivője hétfőn azzal indokolta az ír származású amerikai szenátor döntését, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg továbbra is bűncselekményeket követ el és semmibe veszi a törvények uralmát. A szóvivő szerint a Sinn Féin nem lehet teljes értékű demokratikus párt, amíg nem szakít az IRA-val.

A Sinn Féint számos bírálat éri azért, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg a világ legnagyobb bankrablását elkövetve 50 millió dollárt zsákmányolt december 20-án egy belfasti bankból, valamint felelősség terheli egy római katolikus személy meggyilkolásáért, akinek január 30-án egy kocsma előtt oltották ki az életét. Az áldozat, Robert McCartney 5 lánytestvérét viszont meghívták a Szent Patrick napi fehér házi fogadásra.

Adams 1994-ig be sem tehette a lábát az Egyesült Államokba, Bill Clinton elnök azonban a külügyminisztériumot felülbírálva megszüntette a tilalmat, hogy ezzel is tűzszünetre ösztönözze az Ír Köztársasági Hadsereget.