Eleonóra
-1 °C
2 °C

Befejeződött az IRA leszerelése

2005.09.26. 14:11
Hétfőn a leszerelést ellenőrző nemzetközi bizottság elnöke átnyújtotta a brit és az ír kormánynak az IRA-fegyverek használaton kívül helyezéséről szóló hivatalos igazoló jelentést. A köztársasági mozgalom legnagyobb radikális csoportja ugyanakkor fenntartja, hogy a leszerelés nem azonos a vereség beismerésével.

A brit és az ír kormány hétfőn megkapta azt a hivatalos jelentést, amely az északír britellenes katolikus mozgalom legnagyobb radikális milíciája, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) fegyverzetének leszerelését tanúsítja. A hétfői londoni bejelentés szerint John de Chastelain nyugalmazott kanadai tábornok, az északír félkatonai szervezetek leszerelését ellenőrző nemzetközi bizottság elnöke nyújtotta át a brit és az ír kormánynak az IRA-fegyverek használaton kívül helyezéséről szóló hivatalos igazoló jelentést.

Kérdéses azonban, hogy a britpárti protestáns unionista szervezetek elfogadják-e hitelesnek a történelmi bejelentést, mivel az előzetes értesülések szerint a leszerelés folyamatáról nem készült fotódokumentáció, a fegyverek hatástalanítását csak két hivatalos tanú igazolja.

Az ír sziget megosztása óta ez az első eset arra, hogy valamely katolikus milícia önként beszolgáltatja fegyvereit. A köztársasági mozgalom legnagyobb radikális csoportja ugyanakkor fenntartja, hogy a leszerelés nem azonos a vereség beismerésével.

30 év erőszak

Az IRA 2004-ben ajánlotta fel az érdemi leszerelést, és ennek alapján tavaly ősszel már majdnem sikerült történelmi áttörést elérni az észak-írországi rendezésben, de a protestáns oldal mind újabb követelései miatt végül nem jött létre egyezség a rendezési folyamat újjáélesztéséről. A fő követelés, amelyen az akkori kezdeményezés végül megbukott, éppen az volt, hogy a katolikus milícia fegyvereinek beszolgáltatásáról készüljön hiteles fotódokumentáció; ezt a katolikus oldal annak idején megalázónak minősítette és elvetette.

Az IRA idén februárban aztán vissza is vonta egyoldalú leszerelési ajánlatát, elsősorban azért, mert az északír tartomány rendőrfőnöke, valamint a brit és az ír kormány is a karácsony előtti példátlan belfasti bankrablás tettesének nevezte a katolikus fegyveres csoportot. Az észak-írországi Northern Bank fő belfasti fiókját december 20-án rabolták ki, az azóta is körözött tettesek 26,5 millió fontot zsákmányoltak.

Az IRA ezután júliusban hivatalosan bejelentette, hogy harminc évi erőszak után felhagy a fegyveres harccal, és demokratikus eszközökkel küzd tovább az ír sziget egyesítéséért. John de Chastelain tábornok és stábja szeptember eleje óta kísérte figyelemmel a bejelentést követő leszerelési folyamatot.

Újjáélesztés

Ha a leszerelést az unionista oldal hitelesnek fogadja el, megkezdődhet a befagyasztott északír önkormányzatiság újjáélesztése. Az 1998-as nagypénteki megállapodásban életre hívott ulsteri önrendelkezés intézményrendszere 2002 novembere óta nem működik, miután a protestáns-katolikus viszály kezelhetetlenné válása miatt a brit kormány akkor újból magához vonta Észak-Írország irányítását.