Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kolumbiai terroristákat segít az IRA és az ETA

2002.04.24. 14:32
Az IRA és az ETA terroristái is támogatást nyújtottak az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-kereskedelem nagy részét ellenőrző kolumbiai lázadók kiképzéséhez - állapította meg egy kongresszusi bizottság jelentése. Bár az amerikaiak a kérdést nemzetbiztonsági ügyként kezelik, a terrorszervezetek nemzetközi összefonódása az egész világot veszélyezteti.
Menedéket kaphattak Kolumbia felkelők ellenőrizte területein iráni és kubai személyeken kívül az IRA és a baszk ETA terroristái is - állapította meg az Egyesült Államok Kongresszusának nemzetközi kapcsolatok bizottsága. Ez az összefonódás súlyosan veszélyezteti a nemzetközi biztonságot - olvasható a kongresszusi bizottság jelentésében.

Információcsere, kiképzés

A bizottság kilenc hónapos vizsgálat után hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint az ír szeparatisták emberei, valamint feltehetőleg iráni, kubai és a spanyolországi szakadár szervezethez tartozó személyek kiképzőként működtek Kolumbiában, és információkat cseréltek a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) tagjaival.

Az IRA és a FARC közötti kapcsolatokra tavaly augusztusban terelődött a figyelem, amikor a kolumbiai hatóságok őrizetbe vettek három ír állampolgárt, köztük a Sinn Fein kubai képviselőjét azzal a váddal, hogy hamis útlevéllel heteken át tartózkodtak Kolumbiának a FARC ellenőrzése alatt álló déli körzeteiben.

"Írország véletlenül keveredett bele"

A jelentést helyi idő szerint kedden hozták nyilvánosságra, szinte azonos időben azzal, hogy Gerry Adams, az IRA-hoz kötődő politikai párt, a Sinn Fein vezére nem volt hajlandó megjelenni az amerikai kongresszus szerdai meghallgatásán. Adams szerint a meghallgatás elsődlegesen az Egyesült Államok és Kolumbia viszonyára összpontosul, Írország véletlenül keveredett bele.

A nemzetközi terrorizmus globális kapcsolatairól folyó vizsgálat során azt kutatták, hogy milyen viszony fűzi az IRA-t a Washington által terrorista csoportnak nyilvánítotthoz FARC-hoz. A kolumbiai szervezet és más kolumbiai terrorista csoportok ellenőrzik az Egyesült Államokba tartó kábítószer-kereskedelem döntő részét. Az Egyesült Államok a kérdést nemzetbiztonsági ügyként kezeli, de a kongresszusi bizottság jelentése arra figyelmeztet, hogy a terrorszervezetek összefonódása a világ biztonsági rendszerét fenyegeti.