Piroska
3 °C
3 °C

Kolumbiai terroristákat segít az IRA és az ETA

2002.04.24. 14:32
Az IRA és az ETA terroristái is támogatást nyújtottak az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-kereskedelem nagy részét ellenőrző kolumbiai lázadók kiképzéséhez - állapította meg egy kongresszusi bizottság jelentése. Bár az amerikaiak a kérdést nemzetbiztonsági ügyként kezelik, a terrorszervezetek nemzetközi összefonódása az egész világot veszélyezteti.
Menedéket kaphattak Kolumbia felkelők ellenőrizte területein iráni és kubai személyeken kívül az IRA és a baszk ETA terroristái is - állapította meg az Egyesült Államok Kongresszusának nemzetközi kapcsolatok bizottsága. Ez az összefonódás súlyosan veszélyezteti a nemzetközi biztonságot - olvasható a kongresszusi bizottság jelentésében.

Információcsere, kiképzés

A bizottság kilenc hónapos vizsgálat után hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint az ír szeparatisták emberei, valamint feltehetőleg iráni, kubai és a spanyolországi szakadár szervezethez tartozó személyek kiképzőként működtek Kolumbiában, és információkat cseréltek a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) tagjaival.

Az IRA és a FARC közötti kapcsolatokra tavaly augusztusban terelődött a figyelem, amikor a kolumbiai hatóságok őrizetbe vettek három ír állampolgárt, köztük a Sinn Fein kubai képviselőjét azzal a váddal, hogy hamis útlevéllel heteken át tartózkodtak Kolumbiának a FARC ellenőrzése alatt álló déli körzeteiben.

"Írország véletlenül keveredett bele"

A jelentést helyi idő szerint kedden hozták nyilvánosságra, szinte azonos időben azzal, hogy Gerry Adams, az IRA-hoz kötődő politikai párt, a Sinn Fein vezére nem volt hajlandó megjelenni az amerikai kongresszus szerdai meghallgatásán. Adams szerint a meghallgatás elsődlegesen az Egyesült Államok és Kolumbia viszonyára összpontosul, Írország véletlenül keveredett bele.

A nemzetközi terrorizmus globális kapcsolatairól folyó vizsgálat során azt kutatták, hogy milyen viszony fűzi az IRA-t a Washington által terrorista csoportnak nyilvánítotthoz FARC-hoz. A kolumbiai szervezet és más kolumbiai terrorista csoportok ellenőrzik az Egyesült Államokba tartó kábítószer-kereskedelem döntő részét. Az Egyesült Államok a kérdést nemzetbiztonsági ügyként kezeli, de a kongresszusi bizottság jelentése arra figyelmeztet, hogy a terrorszervezetek összefonódása a világ biztonsági rendszerét fenyegeti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!