Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Katonai készülődés Irak ellen

2000.09.07. 10:28
A Pentagon kész tervekkel rendelkezik egy esetleges Irak elleni csapássorozatra abban az esetben, ha Szaddám Husszein megtámadná az országának északi részén élõ kurdokat - adta hírül a CNN szerdán, amerikai védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva. Egy Pentagon-képviselõ szerint egyelõre nem észleltek a szokásostól eltérõ csapatmozgásokat Észak-Irakban, de több napos bombázást helyeztek kilátásba, ha Szaddám az õsz folyamán mégis megtámadná a rezsimmel szemben álló népcsoportot. Az amerikai katonai vezetés erre azért lát valós esélyt, mert az iraki elnök általában ősszel szokott katonai akciókat kezdeményezni, ugyanis akkor már hűvösebb a sivatag homokja.

Egyenlőre nem észleltek szokatlan csapatmozgásokat a térségben
A minisztérium korábban már készenlétbe helyezett katonai egységeket, attól tartva, hogy Bagdad esetleg rakétatámadásokat indít Izrael ellen. Az előkészületek, melyeket a bagdadi vezetés ,,nevetségesnek" nevezett, azért váltak esedékessé, mert amerikai források szerint Szaddám szereti kihasználni az amerikai elnökválasztások miatt felbolydult belpolitikai helyzetet akciói időzítésére. Ehud Barak izraeli miniszterelnök kommentárjában kétségének adott hangot az akció szükségességét illetően.

Az amerikai flotta jelenleg egy repülõgép-hordozót, a USS George Washingtont és kísérõit állomásoztatja a Perzsa-öbölben. Az anyahajó fedélzetén 75 vadászgép állomásozik, és cirkálórakéták indítására is képes.

Amerikai és brit gépek az öbölháború óta rendszeresen cirkálnak a dél-iraki, iraki gépek számára tiltott zóna felett, és megtámadnak minden radarállomást, amely célba veszi őket. Az USA védelmi minisztériumában a katonai készülődést kommentálva elemzők rámutattak, hogy Irak egyszer már támadást indított a kurd kisebbség ellen, szokványos katonai csapatmozgásnak álcázva a hadműveletet.

Szaddam hatalmát nem sikerült meggyengíteni
Irakhoz tartozó területen, egyszerre négy országgal (Irán, Törökország, Örményország és Szíria) határos forrongó, északi vidéken élő kurdok régóta bosszantják Szaddámot. Az arab ország vezetése négy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy katonai erővel akadályozza meg a világ legnagyobb állammal nem rendelkező népcsoportját abban, hogy önálló államot alapítson iraki határokon belül. A szeptemberi lépésre válaszul az Egyesült Államok hadserege 27 Tomahawk típusú cirkálórakétát lőtt ki iraki célpontokra.

Mint ahogy arról korábbi cikkeinkben beszámoltunk, az Irak ellen a háború után bevezetett szankciók nem értek el semmilyen, a Nyugat számára értékelhető eredményt. Szaddám Husszein uralmát nem sikerült megdönteni, sőt meggyengíteni sem. A Biztonsági Tanácsból Kína, Oroszország, és Franciaország mindezek miatt visszavonná, vagy legalábbis enyhítené a közel-keleti állam elleni büntetőintézkedéseket, hiszen ezek inkább az éhező iraki népet sanyargatják, mint az egyenbajuszú hatalmi elitet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!