Jenő
-3 °C
6 °C

Irak elleni támadásra készül az Egyesült Államok?

2002.01.02. 13:03
Az Egyesült Államok nagyszabású támadásra készül Irak ellen - állítja egy befolyásos iráni vezető. Az amerikai kormányzat korábban többször jelezte: Irak lehet a terrorizmus elleni harc következő célpontja.
Egy konzervatív iráni vezető szerint az Egyesült Államok arra készül, hogy megtámadja Irakot. A teheráni vezetés birtokában lévő információk szerint az amerikaiak nagyszabású támadásra készülnek Irak ellen - mondta Habibollah Aszgaroladi, az Iszlám Szövetség Egyesülete, a legbefolyásosabb és legrégibb iráni konzervatív mozgalom vezetője. Aszgaroladi szerint egy ilyen akció hatalmas veszteségeket okoz majd az Egyesült Államoknak, de Washington elkerülhetetlennek tartja a támadás megindítását.

Aszgaroladi bizalmas közlésekre hivatkozva azt is elmondta, hogy a Népi Mudzsahedek iráni ellenzéki csoport az amerikai támadás idején katonai műveleteket hajt majd végre az iraki-iráni határon - jelenti az AFP.

A washingtoni vezetés már többször hangsúlyozta: Irak lehet a terrorizmus elleni világméretű harc következő célpontja. Az amerikai vezetésnek nincsenek bizonyítékai arra, hogy Bagdadnak közvetlen köze lett volna az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrorakciókhoz.

A Newsweek című amerikai politikai karácsonykor közölte: ezető amerikai tisztségviselők már tanulmányozzák a terveket Irak lerohanására és Szaddám Huszein hatalmának megdöntésére. A tervek szerint 100 000 katonát küldenének a frontra, és egyszerre rohannák le Irakot északról és délről. Az erős politikai nyomás alatt álló vezérkari főnökök 50 000-50 000 embert vezényelnének a két frontra - közli hétfőn utcára került számában a hírmagazin

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?