Irak elleni támadásra készül az Egyesült Államok?

2002.01.02. 13:03
Az Egyesült Államok nagyszabású támadásra készül Irak ellen - állítja egy befolyásos iráni vezető. Az amerikai kormányzat korábban többször jelezte: Irak lehet a terrorizmus elleni harc következő célpontja.
Egy konzervatív iráni vezető szerint az Egyesült Államok arra készül, hogy megtámadja Irakot. A teheráni vezetés birtokában lévő információk szerint az amerikaiak nagyszabású támadásra készülnek Irak ellen - mondta Habibollah Aszgaroladi, az Iszlám Szövetség Egyesülete, a legbefolyásosabb és legrégibb iráni konzervatív mozgalom vezetője. Aszgaroladi szerint egy ilyen akció hatalmas veszteségeket okoz majd az Egyesült Államoknak, de Washington elkerülhetetlennek tartja a támadás megindítását.

Aszgaroladi bizalmas közlésekre hivatkozva azt is elmondta, hogy a Népi Mudzsahedek iráni ellenzéki csoport az amerikai támadás idején katonai műveleteket hajt majd végre az iraki-iráni határon - jelenti az AFP.

A washingtoni vezetés már többször hangsúlyozta: Irak lehet a terrorizmus elleni világméretű harc következő célpontja. Az amerikai vezetésnek nincsenek bizonyítékai arra, hogy Bagdadnak közvetlen köze lett volna az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrorakciókhoz.

A Newsweek című amerikai politikai karácsonykor közölte: ezető amerikai tisztségviselők már tanulmányozzák a terveket Irak lerohanására és Szaddám Huszein hatalmának megdöntésére. A tervek szerint 100 000 katonát küldenének a frontra, és egyszerre rohannák le Irakot északról és délről. Az erős politikai nyomás alatt álló vezérkari főnökök 50 000-50 000 embert vezényelnének a két frontra - közli hétfőn utcára került számában a hírmagazin