Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az oroszok is a Perzsa-öbölbe tartanak

2003.01.13. 09:52
"Nemzeti érdekeinek védelmére" két tengeralattjáró-elhárító hajót vezényel a Perzsa-öböl térségébe az orosz hadügyi vezetés. Az amerikaiak hajlamosak fordulópontnak tekinteni az ENSZ fegyverzetellenőreinek január 27-i jelentését, pedig előreláthatóan az nem tartalmaz majd megrázóan új felfedezéseket. Nem is tartalmazhat, hiszen az amerikaiak szerint Husszeinék jól elrejtették fegyvereiket. Az ellenőrök szerint Irak nagy ország.
Akár egy évig is eltarthat az iraki fegyverzetellenőrzés - jelentette ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szóvivője. Mark Gwozdecky szóvivő szerint ez Mohamed el-Baradei, a szervezet vezetőjének a véleménye - írja a BBC. A NAÜ és az ENSZ fegyverzetellenőrei január 27-én tesznek közzé először átfogó jelentést Husszein diktatúrájának tömegpusztítófegyver-programjáról.

Esélytelen ellenőrök

Kattintson a nagyításhoz! Az amerikai védelmi politikai tanács vezetője szerint azonban az ellenőröknek esélyük sincs arra, hogy tömegpusztító fegyvereket találjanak. "Amíg az ellenőrök nem tudják, hogy hol is kell keresniük, addig gyakorlatilag semmit sem fognak találni" - nyilatkozta Richard Perle a BBC-nek. Véleménye szerint az ellenőrök csak olyan helyszíneket keresnek fel, amiket már vizsgáltak, mivel "fogalmuk sincs arról, hol kereshetnének nyomokat".

Fordulatot hozhat az ellenőrök jelentése

Bár a január 27-i jelentés várhatóan nem tartalmaz majd különösebben új információkat, az amerikai vezetés mégis fordulópontnak tekinti a dátumot a döntő katonai csapás előtt - írja a Washington Post. A kormányzati forrásból származó információ ellentmond Colin Powell múlt heti bejelentésének, miszerint az Egyesült Államok nem tekinti fordulópontnak az ellenőrök jelentésének napját.

Eldugták a fegyvereket

Perle szerint Iraknak vannak tömegpusztító fegyverei, azokat azonban eldugták. Véleménye szerint két lehetőség van, "Husszein vagy bemutatja tömegpusztító fegyvereit, vagy elindul az amerikai katonai csapás". Elemzők szerint azonban az Egyesült Államok inkább szövetségesei és az ENSZ egyértelmű beleegyezésével támadna, így várhatóan időt adnak majd az ellenőröknek.

Az ellenőröknek szüksége is lehet az időre, hiszen Irak, Gwozdecky szerint "hatalmas ország, nagy területet, sok létesítményt kell átvizsgálni". Mint mondta, a NAÜ ellenőrei képesek felderíteni bármilyen titkos nukleáris fegyverprogramot.

Már az oroszok is

Az amerikai és brit csapatok felvonulása mellett két orosz hadihajó is a Perzsa-öböl térségébe készül. A tengeralattjáró-elhárítók egy tartályhajó kíséretében február közepén futnak ki Vlagyivosztokból. A Pantyelejev admirális és a Saposnyikov marsall hajók "Oroszország nemzeti érdekeit hivatottak védelmezni a térségben az Egyesült Államok és Irak közötti katonai konfliktus kirobbanása esetén" - mondta az orosz Csendes-óceáni flotta vezérkarának egyik képviselője az Interfax-AVN orosz hírügynökségnek.

A vlagyivosztoki vezérkari illetékes nem zárta ki, hogy más orosz flottákból is vezényelnek majd hadihajókat az iraki térségbe. Az orosz hajóraj Valerij Tyerehin ezredes parancsnoksága alatt hajózik majd az öbölbe. A Csendes-óceáni orosz flotta szóvivője, Jurij Bogun sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem kívánta az orosz hajóraj készülődésének hírét.

Oroszország és Irak viszonyáról itt olvashat.