Ágnes
-1 °C
2 °C

Vörös fokozatú készültség Izraelben

2003.01.14. 17:05
Vörös fokozatú készültséget rendeltek el Izraelben és megkezdték a gázálarcok osztását a lakosságnak. A készülődés ellenére Saron tanácsadója állítja, nem ismerik az Irak elleni támadás időpontját. Pedig már Hans Blix, az ENSZ fő fegyverzetellenőre is katonai csapással fenyegeti Husszein rezsimjét, amennyiben nem áll elő tárgyi bizonyítékokkal fegyverprogramjai leállításáról. Amerika és Nagy-Britannia folytatja a csapatépítéseket.
Az iraki háborúra való tekintettel "vörös fokozatú" készültséget rendeltek el Izraelben. A készültség szerdától lép életbe - jelentette be Zalman Soval, Saron miniszterelnök tanácsadója. Soval tagadta, hogy Izrael bármit tudna az Irak elleni támadás időpontjáról, mint mondta, a hadsereg előre meghatározott menetrend alapján dolgozik.

Gázmaszkosztás, hadgyakorlat

A háborús készülődés jegyében elkezdték a gázálarcok osztását az izraeli lakosságnak, valamint több száz amerikai katona is az országba érkezett közös hadgyakorlatra - írja az MTI. Az amerikaiak felszerelései közt megtalálhatóak a Patriot típusú légelhárító rakéták. A Patriotokat sikerrel vetették be az 1991-es öbölháború idején az iraki Scud rakéták ellen.

Aktív együttműködés, vagy háború

Kattintson a nagyításhoz! "Az irakiaknak csak körül kellene néznie ahhoz, hogy felfogják a helyzet komolyságát" - nyilatkozta Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője az AP-nek az amerikai hadsereg térségbe telepítésére utalva. A fő fegyverzetellenőr szerint Irak jobban tenné, ha bizonyítékottak szolgálna tömegpusztítófegyver-programjának leállításáról, különben elkerülhetetlenné válhat a háború.

Mint mondta, az ellenőröknek hónapokra lenne szüksége ahhoz, hogy befejezzék az iraki fegyverprogramok vizsgálatát. Lehetséges azonban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa az ellenőrzések leállításáról dönt, vagy az Egyesült Államok támadást indít - mondta a főellenőr az AP-nek.

Bizonyítási kényszer

Véleménye szerint a világ a válság békés megoldására törekszik, ehhez azonban az irakiak aktív részvételére lenne szükség. Az irakiaknak tárgyi bizonyítékkal kellene szolgálnia fegyvergyártó kapacitásuk és fegyverkészleteik megsemmisítéséről. Az amerikaiak térségbeli "erődemonstrációja egyértelműen kijelölte a választható lehetőségeket" - mondta Blix az AP-nek.

Folytatódó erődemonstráció

Irak határán folytatódik az amerikai és a brit hadsereg felvonulása. Nagy-Britannia kedden újabb harcoló alakulatok küldéséről döntött, a védelmi minisztérium bejelentése szerint "hamarosan" útnak indul a királyi tengerészgyalogság egyik különlegesen kiképzett egysége. Az alakulatot egyelőre felderítő feladatokkal bízták meg - jelentette az MTI. A hadvezetés emellett "nagyarányú felszerelés-áthelyezési műveletet" is bejelentett, az akció részleteiről azonban nem közöltek részleteket.

Az amerikai hadsereg is folytatja a csapatépítéseket, két hét hadihajóból álló flottát indítanak a Perzsa-öböl térségébe. A hajókon több ezer tengerészgyalogos is érkezik. Az Egyesült Államok kétszázötvenezres haderőt tervez telepíteni Irak határaira februárig.