Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kilencmilliárd dollár tűnt el az iraki minisztériumokban

2005.01.31. 07:20
Az invázió után Irakot irányító Ideiglenes Koalíciós Hatóság (CPA) kellő ellenőrzése híján csaknem 9 milliárd dollár folyt szét az iraki minisztériumokban és vált köddé egy hivatalos amerikai jelentés szerint.
Az iraki újjáépítés különleges főszemlélője, Stuart Bowen a vasárnapi választások napján közzétett negyedéves könyvvizsgálói jelentésében rámutat, hogy a CPA a minimálisnál is lazább ellenőrzést gyakorolt és nem tud elszámolni azzal, hogy mi történt a költségvetési eljárás keretében a bagdadi kormányzati tárcáknak kiutalt 8,8 milliárd dollárral.

A kongresszusnak készült jelentés szerint a CPA nem ellenőrizte, hogy az iraki fejlesztési alapból kiutalt pénzt valóban a kitűzött célokra költik-e el. A tárcák gyakran fantomalkalmazottaknak fizettek bért. A CPA 74 ezer őr fizetését hagyta jóvá, de később a kifizetéseknek csak egy töredékét tudták igazolni. Az egyik tárca bérlistáján például 8206 őr szerepelt, de csak 602 alkalmazása volt bizonyítható. A CPA illetékes hivatala 2003 október és 2004 június között 1,5 milliárd dollárt utalt ki az iraki bankoknak működési költségeik fedezésére, miközben a pénzügyi tervekben csak 498 millió dollár szerepelt.

Fikázzák a jelentést

A CPA a 2003 márciusi inváziótól 2004 júniusáig igazgatta Irakot. Volt vezetőjének, Paul Bremernek tavaly decemberben George Bush elnök a polgári személyeknek adható legmagasabb amerikai kitüntetést, az Elnöki Szabadság érdemrendet adományozta. Bremer színvonaltalannak nevezte a könyvvizsgálói jelentést, mivel feltételezi, hogy Irakban a háború kellős közepén rögvest és maradéktalanul alkalmazni lehetett volna a nyugati költségvetési és számviteli eljárásokat. Irak volt polgári kormányzója előre megkapta a jelentés tervezetét, amelyet írásos állásfoglalásban bírált. Egyebek között azzal érvel, hogy több mint egy millió család megélhetése függött a közalkalmazottak fizetésétől. Úgy ítélték meg, hogy inkább legyen tökéletlen a bérlista, mintsem késleltessék a kifizetéseket, ami fokozta volna az elégedetlenséget, irakiak és amerikaiak fenyegetettségét és további életekbe került volna. Bremer szerint az iraki minisztériumok a diktatúra évtizedei után menthetetlenül korruptak voltak.

A Pentagon ugyancsak visszautasította a jelentés "szakszerűtlen és sommás" következtetéseit.

A főszemlélő szerint a CPA kötelessége lett volna gondoskodni arról, hogy az iraki minisztériumokban legalább a legalapvetőbb pénzügyi fegyelmet betartsák, mielőtt nagy összegeket bíztak volna rájuk.

Stuart Bowen főszemlélő a biztonsági gondokat nevezi az iraki újjáépítés legnagyobb akadályának. A kongresszusnak megküldött jelentése szerint az újjáépítési munkák során legalább 232 polgári személy vesztette életét, az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint az amerikai vállalkozások legalábbis ennyi személy után nyújtottak be kártérítési igényt. Az iraki újjáépítésre az amerikai kormánnyal szerződő cégeket törvény kötelezi, hogy kártérítési biztosítást kössenek Irakban dolgozó alkalmazottaikra.

A 18,4 milliárd dolláros újjáépítési alapból egy január 5-i összegzés szerint 2,4 milliárdot költöttek el, 10,3 milliárdot pedig már szerződésben kötöttek le jövőbeni munkálatok elvégzésére.