Árpád
-2 °C
4 °C

Hármas robbantás Bagdadban

2007.02.12. 14:50
Két autóba elhelyezett, és egy csomagba rejtett bomba robbant hétfőn délelőtt piacok környékén Irak fővárosában. A merényletekben legkevesebb 76-an meghaltak és 164-en megsérültek. Irakban hétfőn délben 15 percre megszakítják a munkát, amivel az egy éve a szamarrai mecset elkövetett merénylet áldozataira emlékeznek.

Három pokolgép robbant hétfőn Bagdad központjában két piac közelében, legkevesebb 76 ember halálát és 164 sérülését okozva, közölte az iraki védelmi minisztérium.

Összehangolt robbantások

Egy csomagba rejtett pokolgép robbant fel először egy népszerű gyorsétterem közelében, Bagdad egyik szunniták és síiták által vegyesen lakott zsúfolt körzetében. Legalább 5 ember vesztette életét ezen a helyszínen.

Fél órával később két gépkocsiban robbantak pokolgépek a Sordzsa nevű nagybani piac, illetve vásárcsarnok közelében. A kettős merényletben legalább 71 ember meghalt, további 164 pedig eltérő súlyosságú sérüléseket szenvedett. A két autó egymástól alig száz méternyire robbant fel, az egyik az emeletes vásárcsarnok parkolójában, ahol több száz jármű állt a merénylet pillanatában.

Egy épület leomlott a detonáció hatására, néhány raktár és számos közelben parkoló gépkocsi kigyulladt. Nyugati televíziók operatőrei égő embereket is láttak a helyszínen. A két dörej Bagdad központjának minden körzetében hallható volt, messziről látszottak a robbanás nyomán magasba szálló fekete füstfelhők is.

A szamarrai merénylet áldozataira emlékeznek

Majdnem egy évvel ezelőtt, február 22-én, az iszlám naptár szerint pedig napra pontosan egy éve robbantottak fel - feltehetőleg szunnita szélsőségesek - egy fontos síita szentélyt Szamarrában. Irakban így hétfőn délben negyed órára megszakítják a munkát, hogy a szamarrai merénylet és az azt követő terrorcselekmények áldozataira emlékezzenek, írja a BBC.

Kevéssel a baljós évforduló előtt Irak legfőbb síita vezetője, Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh felszólította híveit, hogy ne hajtsanak végre bosszúakciókat az évfordulón. A szamarrai mecset elleni merénylet után a síiták megtorolták a robbantást, amit a szunniták megbosszultak, amire a síiták újabb merényletekkel feleltek. Tízezrek vesztették életüket a felekezetek közti erőszak hullámában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?