Virág
0 °C
2 °C

Még nem döntött rakétái megsemmisítéséről Irak

2003.02.25. 16:35
Bár Huszein hétfőn elutasította rakétái megsemmisítését, a miniszterelnök-helyettes szerint még "tanulmányozzák a kérdést". Irak döntése azonban nem befolyásolja Bush politikáját. Az amerikaiak a szarin- és VX idegméreg-készletek elszámolására kíváncsiak.
Irak még nem döntött az ENSZ határozatait megsértő al-Szamud rakéták megsemmisítéséről - írja az AP. Bár Szaddám Huszein a CBS-nek adott hétfői interjújában még kijelentette, "nem áll szándékában megsemmisíteni rakétáit", Tarik Aziz szerint még nem született döntés.

Készülnek az "agresszióra"

"Tanulmányozzuk a kérdést" - nyilatkozta az AP-nek Aziz. Bár Irakban "folytatódik a felkészülés az agresszióra", ez nem jelenti a diplomáciai erőfeszítések feladását - mondta a miniszterelnök-helyettes. Az irakiak fő ENSZ-összekötője, Amer al-Szádi szerint sem született még döntés. Az összekötő nem kívánta kommentálni Huszein CBS-nek adott nyilatkozatát.

Bárhogy dönt, támadnak

Bárhogy is dönt Irak, ez nem befolyásolja az Egyesült Államok politikáját - mondta el az AP-nek Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője, mivel Huszein még mindig ne számolt el szarin- és VX idegméreg-készleteivel. Ramsey Clark volt igazságügyi miniszter szerint Huszein ugyan kevés együttműködési készséget mutat, ennek oka azonban Bush politikája. "Huszein úgy érzi, akármit tesz, Bush támadni fog" - mondta.

Fleischer szerint azonban politikájuk célja az "amerikai életek védelme". "Gondolhatják, miket rejtegethet még Huszein, ha azokat a rakétákat, amiknek a létezését is tagadta, megsemmisíti" - mondta a szóvivő az AP-nek.

A rakéták szerepeltek Irak decemberi, 12 000 oldalas bevallásában. ám azok az ENSZ vizsgálatai szerint meghaladják az öbölháború lezárását követő ENSZ-határozatokban megengedett 150 kilométert. Irak szerint a rakéták csak azért haladták meg a hatótávolságot, mert robbanótöltetek és vezérlőrendszer nélkül tesztelték azokat.