Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Ellenzékiek szivárogtak be Irakba

2003.02.19. 10:03
Iráni támogatást élvező iraki ellenzéki erők hatoltak be Irak északi részébe az elmúlt hónapokban, hogy biztosítsák a határt egy Irak elleni esetleges háborúban, közölték iráni tisztviselők. Közben amerikai és brit vadászgépek újabb radarállomást és rakétaüteget semmisítettek meg a déli repülés tilalmi zónában.
A Financial Times című újság amerikai kiadása szerint a korábban Irán déli, az iráni-iraki határhoz közeli térségében állomásozó erők két hónappal ezelőtt kezdtek beszivárogni Irak északi, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) ellenőrzése alatt álló részébe. A mintegy ötezer fős, nehéz fegyverzettel is felszerelt csapatok névlegesen Mohammed Bakir al-Hakim ajatollahnak, az iraki síita muzulmán ellenzék egyik befolyásos, Teheránban élő vezetőjének parancsnoksága alatt állnak.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy tud az al-Hakim ajatollah vezette erők, a Badr dandár iraki bevonulásáról, de további kommentárt nem volt hajlandó fűzni a hírhez. Az amerikai kormányzathoz közel álló elemzők azonban elmondták, hogy az Egyesült Államokat nyugtalanítják az Észak-Irakban kialakult rendkívül bonyolult erőviszonyokba bekapcsolódó új elem szándékai. Törökország korlátozott mértékben ugyan, de régóta jelen van katonailag Irak északi részében, míg az amerikai hadsereg különleges egységei néhány hónappal ezelőtt szivárogtak be a térségbe.

Csak védelem

A Badr dandárt, amelynek tagjait az Iráni Forradalmi Gárda képezte ki és fegyverezte fel, az iráni kormány megbízottjának lehet tekinteni. A dandár észak-iraki bevetése tovább nyomatékosítja Teherán azon álláspontját, miszerint Iránt nem lehet figyelmen kívül hagyni az Irak jövőjéről folyó tárgyalásokban. Iráni tisztségviselők kitartanak amellett, hogy a Badr dandár védelmi szerepet játszik, de észak-iraki jelenléte nyilván felerősíti az Egyesült Államok és különösen az arab világ azon aggodalmát, miszerint egy Irak elleni katonai fellépés az ország széteséséhez vezet - írta a Financial Times. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú iráni tisztségviselő mindazonáltal azt állította: al-Hakim ajatollah csapatainak jelenléte védelmi jellegű, azt a célt szolgálja, hogy elejét vegye az iraki székhelyű, Szaddám Huszein iraki elnök által erősen támogatott iráni ellenzéki csoport, a Mudzsahedin Halk esetleges támadásának.

Cáfolják a bevonulást

Al-Hakim ajatollah a teheráni központú Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsának (SCIRI) vezetője. Az ajatollah teheráni irodája cáfolta, hogy a Badr dandár bevonult Irak északi részébe, de megerősítette, hogy a SCIRI évek óta csapatokat állomásoztat a térségben. A PUK egyik képviselője ugyancsak azt állította, hogy a közelmúltban nem voltak csapatmozgások a határon, de a SCIRI erői jelen vannak a körzetben.

Irak és Irán, amely 1980-88-ban háborút vívott egymással, egyaránt támogatja a területén menedéket talált ellenzéki csoportokat. Az amerikai háborús fenyegetéssel és az iraki ellenzék egységének megteremtésére tett törekvésekkel szembenéző Szaddám Huszein iraki elnök néhány napja felajánlotta az iráni kormánynak, hogy felhagy a Mudzsahedin Halk pártfogolásával, ha Irán is beszünteti az iraki síita és kurd kisebbség támogatását.

Újabb légicsapás

Az amerikai központi parancsnokság közleménye szerint a szövetséges repülők Bagdadtól 400 kilométerre délkeletre egy mozgatható előrejelző radarállomást és egy rakétaüteget támadtak célkövető fegyverekkel Ar Rutba környékén. Az amerikai és brit gépek azt követően indultak bevetésre, hogy az iraki erők az említett harci eszközöket a déli repüléstilalmi övezetbe telepítették, ami veszélyt jelent a szövetséges repülők biztonságára. Irak nem ismeri el a Washington és London által az 1991-es öbölháború nyomán életbe léptetett repülési tilalmi övezeteket, ahol szinte mindennaposak a hasonló incidensek.