Sára, Márió
2 °C
6 °C

Huszonhat áldozata van az iraki villongásoknak

2006.03.08. 11:31
Rohamosan nő Irakban a felekezeti villongások okozta halálesetek száma. Az erőszak szerdán huszonhat halálos áldozatot követelt. Az Egyesült Államok a jelenlegi helyzetet nem tartja polgárháborúnak, annyit azonban elismernek, hogy a bizonytalan politikai helyzetet a lázadók kihasználhatják.

Tizennyolc holttestet találtak egy iraki minibuszon Bagdad nyugati részén szerdán, jelentette a BBC. Két áldozatot agyonlőttek, a többit megfojtották. A Yarmouk kórház szakértői szerint a gyilkosságokat nemrég követték el.

Egy biztonsági járőr talált rá az elhagyott minibuszra az Amarija és Kadra kerületek közti út mentén. Az áldozatok meg voltak kötözve, szemüket bekötötték. A hatóságok iratokat nem találtak náluk, így személyazonosságuk egyelőre ismeretlen. Két férfiről külsejük alapján gyanítják, hogy külföldi arabok voltak.

Hódít az erőszak


Tekintse meg képeinket!

Bagdad központjában szerdán bomba robbant, a merénylet következtében két rendőr meghalt, és öten megsérültek.

Az iraki belügyminisztérium beszámolója szerint Badzsaan Dzsabr iraki belügyminiszter konvoja mellett is robbant egy bomba, ami egy halálos áldozatot követelt, a miniszter a korábbi tervek ellenére nem volt a helyszínen.

Bagdad keleti részén, Baladijat kerületben egy nyílt mezőn találtak további négy, szintén összekötözött kezű holttestet. A nyakukon látható nyomok arra utalnak, hogy felakasztották őket. Kamalija keleti külvárosban egy agyonlőtt férfit holttestére bukkantak ugyancsak szerdán, számolt be az MTI.

Polgárháborús félelmek

Irakban megszaporodtak a felekezeti villongások február 22. óta, amikor felrobbantották a szamarrai siíta szentélyt. A merénylet polgárháborús helyzetet teremtett, a robbantás óta közel félezer áldozatot követelt a felekezetek közti villongás. Egyes adatok szerint akár az 1300-at is meghaladhatja az áldozatok száma, az utóbbi időben kivégzettek egyre növekvő száma is a szunnita arabok és a siíták közti erőszak egyértelmű jele. Bagdad Amarija kerülete például egyike a város problémás kerületeinek, ahol túlnyomórészt szunnita arabok élnek.

Az Egyesült Államok iraki nagykövete, Zalmay Khalilzad szerint a lázadók a robbantás okozta bizonytalan politikai helyzetet használják ki, hogy polgárháborús helyzetet teremtsenek.

Donald Rumsfeld, amerikai védelmi miniszter szerint egyelőre nincs Irakban polgárháború, annyit azonban elismert, hogy kitörésének veszélye fennáll.

Az iraki parlament első ülését a decemberi választások óta most vasárnapra tervezik. A siíták, a szunnita arabok és a kurd pártok éles vitát folytatnak viták a siíták jelölte miniszterelnök, Ibrahim Dzsafari személye körül. A nézeteltérés megakadályozhatja egy nemzeti egységkormány megalakulását.