Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Több halálos áldozat az 'iraki ellenállás napján'

2003.11.01. 11:24
Legkevesebb két amerikai katona halt meg a szombat reggeli moszuli pokolgépes támadásban, amelyet egy rendőrörs előtt követtek el. Az iraki fővárosban röpcédulákon "az ellenállás napját" hirdették meg szombatra a megdöntött iraki állampárt egykori funkcionáriusai.
Röpcédulákon "az ellenállás napját" hirdették meg szombatra az iraki fővárosban. Az AP által idézett és a megdöntött iraki állampárt egykori funkcionáriusainak tulajdonított bagdadi cédula egyben háromnapos általános sztrájkra hívta fel a lakosságot. Másrészt egy muszlim papi testület olyan állásfoglalást adott ki a pénteki imára, amely az iszlám elárulásának minősítette az amerikaiaknak nyújtott támogatást.

A BBC tudósítója szerint a lakosság egy része nem engedte iskolába gyermekét.

Meghalt két katona...

Legkevesebb két amerikai katona halt meg a szombat reggeli moszuli pokolgépes támadásban, amelyet egy rendőrörs előtt követtek el. Négy amerikai katona haladt el a rendőrőrs előtt két civil gépkocsiban, amikor az út mentén felrobbant a pokolgép - közölte az iraki rendőrség.

Abdul-Rahman Favaz rendőr, aki jelen volt a robbanáskor, a Reuters brit hírügynökség tudósítójának elmondta: a két gépkocsi vezetője bizonyosan életét veszítette. Más rendőrök szerint a robbanásnak három amerikai katona esett áldozatul. A Moszulban szolgálatot teljesítő 101. légi deszant hadosztály illetékesei a helyszínen nem kívánták a történteket kommentálni.

A szombati robbantással 120-ra emelkedett a háború végének bejelentése - május 1. - óta harci cselekmények, támadások áldozatául esett amerikai katonák száma. A legutóbbi támadást napra pontosan az iraki hadműveletek befejezésekor hajtották végre. Bagdadban napi 25 támadást hajtanak végre amerikaiak ellen - állítja a BBC tudósítója.

... és 14 civil

Szemtanúk szerint szombat reggel lángokban állt egy kőolajvezeték Tikríttől, Szaddam Huszein ex-diktátor szülővárosától 15 kilométerre északra. Feltételezik, hogy a tűz szabotázsakció következménye, miután előzőleg egy robbanást hallottak - írta az AP amerikai hírügynökség.

Koalíciós katonák 14 irakit megöltek pénteken Bagdad egyik nyugati elővárosában lezajlott összetűzések során. Mint a CNN amerikai hírtévé a koalíciós erőkre hivatkozva jelentette, öt iraki megsebesült a hét és fél órán át tartó összecsapásokban. A koalíciós erők, amelyek páncélosokat és repülőgépeket is bevetettek, nem szenvedtek veszteséget - jelentette a dpa.

Katonai források szerint egy 500-1000 fős iraki tömeg kövekkel dobált meg egy járőrt, és autógumikat gyújtott fel. Az irakiak azért demonstráltak, mert egyik társukat lecsukták. Egyes tüntetők Szaddám Huszein megbuktatott diktátor képmásait hordozták, mások vallásos feliratokat. A helyzet azután fajult el, hogy a tömegből gránátokat vetettek egy rendőrőrsre. Ekkor avatkoztak be a páncélosok légi támogatással.

Powell: Nem Szaddam irányít

Az ABC tévének Colin Powell pénteken kifejtette: nem látja jelét annak, hogy Szaddám Huszein bármiféle szálakat mozgatna, dacára a sajtóban megjelent latolgatásoknak. Szerinte Szaddám idejének és energiájának nagy részét az köti le, hogy ne kerüljön az amerikai csapatok kezére. Powell megkérdőjelezte azt a korábban megszellőztetett gyanút is, hogy Szaddám egyik bizalmasa, Izzat Ibrahim al-Dúri volt tábornok koordinálja a volt iraki állampártiak és a külföldi terroristák támadásait. Ezt sem támasztja alá semmi - mondta a Reuters szerint.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft