Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Nem tárgyalnak haditervekről az Irak-csúcson

2003.03.14. 20:07
Rendkívüli gyorsasággal megszervezett háromoldalú csúcstalálkozón próbálja megmenteni ultimátumos határozatát az Egyesült Államok. Bár az amerikaiak mindenáron szavazásra terjesztenék javaslatukat, annak elfogadása nélkül is támadna. Irak rakétákat semmisít meg, az Egyesült Államok tengeralattjárókat vezényel a Perzsa-öbölbe.
Az iraki válság diplomáciai megoldására tett utolsó kísérletként háromoldalú csúcstalálkozót tart George W. Bush amerikai elnök Tony Blair brit kormányfővel és José Maria Aznar spanyol kormányfővel. A megbeszélések célja a francia vétó miatt biztos bukásra ítélt, Iraknak rövid ultimátumot szabó határozati javaslat megmentése.

Bíznak a diplomáciában

"Az elnök továbbra is a diplomáciai megoldásra törekszik és továbbra is a határozat megszavazását kívánja" - nyilatkozta az AP-nek Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője. A biztonsági tanács több, a bizonytalanok táborába sorolt tagja is reméli, hogy a találkozón békés kompromisszum születhet. Kormányzati források szerint a csúcstalálkozón nem kerül sor a haditervek megbeszélésére - írja az AP

Készek támadni

Az amerikai elnök többször is kijelentette, hogy kész ENSZ-felhatalmazás nélkül is megtámadni Irakot. A háborús készülődés jegyében az amerikai haditengerészet tengeralattjárókat irányított a Perzsa-öböl térségében gyülekező flotta megerősítésére.

Újabb négy rakétát bezúztak

A háború elkerülése érdekében a diktatúra pénteken újabb négy al-Szamud 2-es rakétát semmisített meg. Ezzel hatvanötre nőtt a két hét alatt megsemmisített tiltott fegyverek száma. A rakétákon kívül az iraki hatóságok összesen 42 robbanófejet, 2 kilövőállást, öt hajtóművet és egyéb rakétatartozékokat is megsemmisítettek.

Elkészítik a jegyzőkönyvet

Bagdad emellett ígéretet tett arra, hogy elkészíti az ellenőrzések kezdete óta követelt jelentést VX-ideggáz és antrax-készleteinek megsemmisítését bizonyítandó. Irak azt állítja, hogy 1,5 tonna ilyen idegmérget semmisített meg. A világszervezet évek óta szeretne megbizonyosodni az anyag sorsáról és arról, hogy Bagdad rendelkezik-e további VX-ideggáz készletekkel.