Hadüzenet hétfő éjszaka?

2003.03.17. 12:06
Bár nem élvezi az ENSZ támogatását, az amerikai közvélemény nyomására Bush a háborúra feljogosító határozati javaslat beterjesztésére kényszerülhet. A vétó elkerülése érdekében azonban akár a szavazás közben is visszavonhatja javaslatát. Az ENSZ döntése nem befolyásolja a háború megkezdését, a hadüzenet akár már hétfőn megszülethet - nyilatkozta az Indexnek Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő.
Hétfőt nevezte meg a "döntés napjaként" George W. Bush a háborúpárti hármak, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország vezetőinek vasárnapi azori-szigeteki csúcstalálkozója után. Nyilatkozata szerint az elnök színvallást vár a Biztonsági Tanács tagjaitól a testület hétfői ülésén.

Elutasítanák a határozatot

Az Iraknak ultimátumot szabó és gyakorlatilag a háborús felhatalmazást is tartalmazó brit-amerikai határozati javaslat azonban valószínűleg elbukik az ENSZ-ben, Tálas Péter, a Honvédelmi Minisztérium Stratégiai és Védelmi Kutató Hivatalának főigazgató-helyettese szerint legalábbis szinte biztos, hogy Franciaország megvétózza a javaslatot.

Visszavonják

Mivel a vétó rosszabb az Egyesült Államoknak annál, mintha egyáltalán nem születne határozat, Tálas szerint csekély az esélye annak, hogy a határozati javaslatot valóban szavazásra bocsátják. Bush ennek ellenére lépéskényszerben van, a Gallup felmérése szerint az amerikaiak 53 százaléka abban az esetben is támogatná a háborút, ha az ENSZ elutasítja a határozatot. Bush március 7-i beszédében egyébként ígéretet is tett a határozati javaslat beterjesztésére.

Amennyiben azonban nem terjesztik be a javaslatot, az amerikaiak többsége ellenezné a katonai akciót. Az amerikaiak ezért a koszovói válság idején alkalmazott eljárást választhatják. Ebben az esetben a javaslatot beterjesztik, azonban akár a szavazás előtti utolsó pillanatban, vagy már a szavazás közben is visszavonhatják. Valószínűsíti ezt, hogy az amerikai-brit javaslat még a többség megszerzéséhez szükséges kilenc támogató szavazatot sem tudná megszerezni.

Még a héten elindul a támadás

Ez azonban nem jelenti azt, hogy elmarad a háború. Tálas szerint a repüléstilalmi övezetekben megháromszorozódott bevetések, a napi négyszáznál is több berepülés arra utal, hogy a háború gyakorlatilag már meg is kezdődött. Mivel Irakban rohamosan romlanak az időjárási körülmények, egyre gyakoribbá válnak a nyár folyamán rendszeressé váló homokviharok, a támadást legkésőbb ezen a héten el kell indítani.

Távozásra szólították az ellenőröket.

Erre utalnak az azori-csúcson elhangzottak is, a hétfői ultimátum arra utal, hogy akár már a BT ülése után megszülethet a hadüzenet. Az Egyesült Államok mindenesetre máris Irak elhagyására szólította az ENSZ és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség fegyverzetellenőrzésben részt vevő alkalmazottjait.  • Tippek
  • Babaváró hitel