Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Külügyminiszterek meglepetés-látogatása Irakban

2006.04.02. 16:31
Rice és Straw előre nem bejelentett látogatást tesz az arab országban, hogy demonstrálja támogatását az iraki vezetésnek. A két külügyminiszter a találkozók során a nemzeti egységkormány megalakulásáról tárgyal iraki vezetőkkel.

Váratlanul Bagdadba érkezett vasárnap reggel Condoleezza Rice amerikai és Jack Straw brit külügyminiszter, hogy eredményre sarkallja az új iraki kormány megalakításán közel négy hónapja vitatkozó iraki vezetőket.

A washingtoni diplomácia vezetője brit kollégájával együtt azt sürgette a megbeszéléseken, hogy a felek fejezzék be az egyeztető tárgyalásokat. Jack Straw elmondta, hogy jelentős a nemzetközi közvélemény aggodalma azzal kapcsolatban, hogy elhúzódik az új bagdadi kormány megalakítása. Éppen ezért az iraki vezetőket arra ösztönzik, hogy váltsanak gyorsabb ütemre a tárgyalási folyamatban.

Condoleezza Rice a legsürgősebb kérdésnek a nemzeti egységkormány megalakítását ítélte. Jack Straw szerint mindenkinek az az érdeke, hogy mihamarabb előrelépések történjenek, írja a BBC. A brit külügyek irányítója ebben az évben már harmadszor jár Irakban, amerikai kollégája utoljára tavaly novemberben kereste fel Bagdadot.

Dekkolnak az egyeztetések

Az amerikai és a brit külügyminiszter olyan időpontban kereste föl Bagdadot, amikor egyre nagyobb nyomás nehezedik al-Dzsaafari miniszterelnökre, hogy a kormányról folytatott egyeztető tárgyalásokon kialakult patthelyzet feloldása érdekében mondjon le. Irakban egyhelyben topognak a kormányalakítási próbálkozások, mert a kurdok és a szunniták ellenzik, hogy a parlamentben relatív többséget szerzett síiták jelöltje, Ibrahím al-Dzsaafari maradjon a végleges kormányfő. A kurdok és a szunniták azt vetik Dzsaafari szemére, hogy átmeneti kormányfőként képtelen volt javítani a biztonsági helyzeten és emelni az életszínvonalat.

A két külügyminiszter látogatása várhatóan két napig tart, jelentette a BBC. A brit követségi szóvivő Jack Straw programjáról azt mondta, hogy számos iraki politikai vezetővel találkozik, akikkel megvitatja az új iraki kormány alakításának mentét. A tájékoztatást adó brit diplomata ugyanakkor elzárkózott attól, hogy bármit is mondjon az amerikai külügyminiszter programjáról. Condoleezza Rice előzőleg, pénteken és szombaton Jack Straw brit külügyminiszter vendégeként az északnyugat-angliai Blackburnben tartózkodott.