Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Olasz pilóták megtagadják a szolgálatot Irakban

2004.03.07. 11:57
Olasz pilóták nem megfelelő védelmére hivatkozva megtagadták a szolgálatot Irakban. Ezzel újabb vita alakult ki az arab országban részt vevő katonák biztonságáról.
Újabb politikai vita kerekedett az iraki misszióban részt vevő katonák biztonságáról azt követően, hogy viterbói helikopterpilóták gépeik nem megfelelő védelmére hivatkozva megtagadták a szolgálatot az arab országban.

Antonio Martino olasz védelmi miniszter a hét végén leszögezte: az olasz légi járművek biztonságosak, s megfelelnek a legkorszerűbb hadseregekben elfogadott szabványoknak. Ugyanakkor elzárkózott a jelenleg kivizsgálás alatt lévő ügy további kommentálásától. Gianfranco Fini miniszterelnök-helyettes pedig úgy nyilatkozott, hogy felelőtlenség most a katonák esetleges visszavonásáról beszélni.

Hiányos felszerelés?

Az olasz baloldali ellenzék korábban is kétségeket támasztott az iraki katonai misszióval szemben. A novemberi nászírijai öngyilkos merényletet követően - amelyben 19 olasz halt meg - újabb részletes tájékoztatást kért a védelmi tárcától a biztonsági kockázatokról, most pedig ismét támadásba lendült. Piero Fassino, a Baloldali Demokraták (DS) vezetője közölte, hogy az igazságot akarják tudni az iraki veszélyekről és kockázatokról, de a védelmi tárca mindeddig nem méltatta őket tájékoztatásra az Ó-Babilon fedőnevű akció keretében szolgáló csaknem háromezer olasz katona helyzetéről az arab országban. A DS - akárcsak az egész olasz középbal - megosztott Irak ügyében. Fassino szerint a csapatkivonás most azzal járna, hogy az arab országban pokoli helyzet alakulna ki.

Az olasz helikopterpilóták - két pilóta és két segédpilóta a Corriere della Sera című napilap vasárnapi számának jelentése szerint ugyanakkor becsületsértésért feljelentették egységük parancsnokát, aki az ügy kapcsán elítélte alárendeltjei lépését. Giorgio Cornacchione tábornok "pszichológiai nyomásról" beszélt alárendeltjeivel kapcsolatban, s a pilóták szerint ezzel gyakorlatilag gyávaságukat sugalmazta, miközben nem szólt a pilóták valódi indokairól. Korábbi sajtójelentésekkel szemben nem öt, hanem csak négy hivatásos katona ügye került a katonai ügyészség elé.

Az olasz napilap beszámolója szerint a "lázadók" pilótatársai törvényesnek ítélik a katonai ügyészség eljárását, de szolidárisak a szolgálatmegtagadókkal. Az olasz hadseregben csaknem hatvan "elsővonalas" helikoptervezető szolgál, mindenki mindenkit ismer e szakmában. A viterbói repülők szerint a CH 47-es helikopterek nem nagyon bírják a sivatagi homokot, mint az Szomáliában is bebizonyosodott, emellett felszereltségi hiányosságok is vannak jócskán. Pasquale Fico, az olasz hadsereg érdekképviseleti szervezete, a COCER képviselője hangsúlyozta: négy olyan profi szakemberről van szó, akiknek kisujjukban van imádott szakmájuk, akik fel tudják mérni és értékelni is tudják a kockázatokat, hiszen ez kötelességük is, így cselekedetük semmiképpen sem tekinthető lázadásnak.