Gusztáv
3 °C
7 °C

Húsz halott, 52 sebesült Irakban

2008.04.06. 11:43
Legkevesebb 20 halottja és 52 sebesültje van iraki fegyveresek és amerikai katonák vasárnapra virradóra kitört összecsapásainak az iraki főváros síiták lakta, Szadrváros negyedében.

Legkevesebb 20 halottja és 52 sebesültje van iraki fegyveresek és amerikai katonák vasárnapra virradóra kitört összecsapásainak az iraki főváros síiták lakta, Szadrváros negyedében.

Helyi kórházak beszámolói szerint mind a halottak, mind a sebesültek között több nő és gyerek is van. A még délután is tartó harcokban állítólag megsemmisült egy Stryker típusú amerikai páncélozott szállító harcjármű.

Az amerikai hadsereg közölte, hogy nincs tudomása harcokról, de kapott olyan jelentéseket, miszerint légicsapásban végeztek kilenc "bűnözővel". A légicsapás helyszínét közelebbről nem pontosították. Az összecsapások egy nappal azután törtek ki, hogy az iraki kormány enyhített a korábbi szigorú biztonsági intézkedéseken a kétmilliós Szadrvárosban és Sula kerületben; mindkettő Muktada asz-Szadr radikális hitszónok milíciájának, a Mahdi Hadseregének fellegvára.

Iraki rendőrségi források szerint az amerikai erők teljesen lezárták a harcok övezetét, amely felett helikopterek köröznek. Körülzárták az ottani rendőrőrsöket is, és megtiltották a rendőröknek, hogy használják adóvevő berendezéseiket. Az amerikaiak szerint a szadrvárosi rendőrök egy része rokonszenvez a Mahdi Hadseregével.

A kelet-bagdadi városrészben március végén heves harcokat vívtak a szadrista milicisták az amerikai hadsereg által támogatott iraki kormányerőkkel. A negyedben azóta is feszült a helyzet, mindennaposak az összecsapások. A nagy kiterjedésű Szadrvárosban járművek egyáltalán nem közlekedhetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!