Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Robbantás az iraki magyar követség mellett

2004.10.30. 18:34
A magyar követség épülete is megsérült Irakban a tucatnyi áldozatot és sok sebesültet követelő pokolgépes merényletben, mely feltehetőleg a nyugatbarátnak mondott Arabija televízió székháza ellen irányult.
A magyar követség épületében kisebb anyagi kár keletkezett annak a robbantásnak nyomán, mely az épülettől alig 3-400 méterre történt Bagdadban. A 12 polgári áldozatot és sok sebesültet követelő merényletben magyar állampolgár nem sérült meg. A támadás feltehetőleg az Arabija televízió ellen irányult, de vizsgálják annak lehetőségét is, hogy egy a detonáció előtt nem sokkal elvonuló amerikai katonai konvoj lett volna a célpont.

A követség nem sérült

A Külügyminisztérium ügyeletén az Indexnek elmondták: a robbantás elhanyagolható károkat okozott a magyar követség épületében, ez azonban részben a már korábban megtett óvintézkedéseknek is köszönhető. Ezek közé tartozik, hogy az épület ablakait többszörös fóliaréteg védi, mely most ellenállt a becslések szerint 250-400 kilogramm súlyú, két épületet teljesen leromboló detonációnak.

Az Arabija székháza és az NBC irodái is összedőltek

Hírügynökségi jelentések szerint a robbanóanyagot a terroristák feltehetőleg egy, az Arabija televízió parkolójában leállított autóban helyzeték el. Azt, hogy a robbantás célja a világszerte fogható arab adó lett volna, alátámasztani látszik, hogy a csatornát többször is nyugatbarátnak minősítétték és elítélték szélsőséges csoportok. A detonáció ugyanakkor lerombolta azt az szomszédos épületet is, ahol az NBC amerikai tévétársaság bérelte irodáit.

További áldozatokat és újabb bombát is keresnek

Az eddigi 12 halott és sok sebesült mellett folyik a kutatás az esetleges újabb áldozatok után a két épület romjai alatt. A katonák ugyanakkor átfésülik a környéket újabb pokolgép után kutatva, nem ritak ugyanis, hogy egy merénylet helyszíne közelében a terroristák másik bombát is elhelyeznek.

Egy eddig ismeretlen iszlám csoport jelentkezett egy internetes portálon keresztül az al-Arabíja műholdas televíziós csatorna bagdadi központja elleni szombati robbantásos merénylet tetteseként. A magát "Iraki Dzsihád Mártírok Brigádjainak" nevező szervezet vasárnap nyilvánosságra hozott közleményében azt írta, hogy harcosai sokáig vártak a merénylet elkövetésével, de végül a csapás mellett döntöttek, mert az "al-Arábíja továbbra is makacsul dicséri Ijád Allávi kormányát, és a bűnös amerikaiakat Irak felszabadítóinak nevezi, miközben úgy tesz, mintha mit sem tudna a mudzsahedek hősi akcióiról." Az épület előtti robbantást utolsó figyelmeztetésnek szánták, és azzal fenyegetnek: a következő csapás "halálos lesz". A csoport azzal is fenyeget, hogy lesújt az Irakon kívüli médiára is, hírügynökségekre, tévé-csatornákra és rádiókra, amennyiben ezek a hírközlő szervek "nem képviselnek legalább semleges álláspontot ügyükkel szemben."

Az akciót ugyancsak egy iszlám internetes portálon a magát "az 1920-as Forradalom Brigádjai" nevű szervezet vállalta. Vasárnap ugyanez a csoport az al-Arabíjának küldött videofelvételen cáfolta, hogy bármi köze lenne a terrortámadáshoz. Az "Iraki Dzsihád Mártírok Brigádjai" közleményének hitelességét sem tudták mindeddig ellenőrizni.