Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem kutatnak tovább az iraki tömegpusztító fegyverekért

2005.04.26. 19:55
Kapcsolódók (1)
Tizennyolc hónap után hivatalosan is lezárult az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek utáni kutatás. Tömegpusztító fegyvert nem találtak, de a zárójelentésből kiderül, a Szaddám-féle rezsim tervezte az előállításukat.

Hivatalosan is lezárult az iraki tömegpusztító fegyverek utáni tizennyolc hónapos kutatás. A Charles Duelfer vezette szakértői csapat végleges jelentése a Washington Post keddi száma szerint megerősíti a már régóta közismert tényt, hogy Szaddám Huszein volt elnök rezsimjének nem voltak tiltott fegyverei a 2003 márciusában a leszerelésükre indított háború előtt.

Nem volt, de tervezték

A zárójelentés a tavaly októberben közzétett ezerötszáz oldalas dokumentum kiegészítése. Megállapítja, hogy az Iraki Vizsgálati Csoport talált arra utaló jeleket, hogy Szaddám Huszein rezsimje tömegpusztító fegyverek előállítását tervezgette. A jelentés szerint a fegyverprogramokat az országra irányuló nemzetközi figyelem lankadását kivárva akarták elindítani.

A diktátor szakértőket is tartalékolt erre a célra, akik most a nemzetközi piacon kínálják tudásukat.

Charles Duelfer szerint az amerikai erők és a bagdadi kormány ellen harcoló iraki felkelők vegyi fegyver előállítására törekednek. Az 1980-as évekből származó iraki vegyi fegyvereket már két ízben használtak támadásaikhoz. Tavaly májusban például mustárgázt tartalmazó kannát kombináltak házi készítésű pokolgéppel egy kaszárnya közelében, a gáz azonban már olyan régi volt, hogy nem jelentett veszélyt.

A zárójelentés szerint a szakértők semmiféle bizonyítékot nem találtak arra, hogy az iraki rezsim a háború előtt tömegpusztító fegyvereket vagy alapanyagokat szállított volna titkokban a szomszédos Szíriába azzal a céllal, hogy ott elrejtsék és megőrizzék őket.