Elemér
0 °C
10 °C

Három övezetre osztja az USA Irakot?

2003.05.03. 19:53
Várhatóan még ebben a hónapban létrejön egy olyan nemzetközi békefenntartó erő, amely megpróbálja stabilizálni Irakot a Szaddám Huszein elnök rendszerét megdöntő amerikai-brit invázió után.
Egy magát meg nem nevező amerikai forrás szerint az Egyesült Államok három övezetre kívánja osztani Irakot, amelyből kettőt Lengyelország, illetve Nagy-Britannia felügyelne, a harmadik pedig az Egyesült Államoknak jutna. A békefenntartásban eddig Olaszország, Spanyolország, Ukrajna, Dánia, Hollandia, Albánia és Bulgária kért részt. Ezen országok képviselői május 7-én találkoznak a brit, és május 22-én a lengyel vezetőkkel, hogy eldöntsék: melyik ország milyen egységet küld, és melyik lesz brit, illetve lengyel parancsnokság alatt.

Kimaradnak a háborút ellenzők

Az amerikai kontingens 20 ezer fős lesz, amelyet elkülönítenek a háborúban részt vett 135 ezer fős harcoló egységektől, a másik két zónába vezénylendők pontos létszámáról még nem döntöttek. A nemzetközi stabilizációs erők parancsnoka Tommy Franks amerikai tábornok, az Irak elleni háború katonai vezetője lesz. A békefenntartásból is kimarad a háborút az ENSZ Biztonsági Tanácsában is ellenző Franciaország, Németország és Oroszország, amelyek képviselőit meg sem hívták a stabilizációs tervet egyeztető szerdai londoni találkozóra.

A londoni védelmi minisztérium szombati bejelentése szerint Nagy-Britannia kapná Irak dél-keleti részének biztosítását, mivel jelenleg is abban a térségben állomásoznak a brit erők és ők ellenőrzik Irak második legnagyobb városát, Bászrát. Részt vesznek a stabilizációban más országok is, köztük a Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Katar és Ausztrália, kórházi személyzet, mérnökök, tűzszerészek, tömegpusztítófegyver-szakértők küldésével.

Erőszak és fosztogatás

Közben amerikai források szerint Washington és London olyan határozattervezetet készít elő a BT számára, amely a világszervezetnek csak a humanitárius segítségben, az újjáépítésben, a menekültek ellátásában szán szerepet, de a békefenntartásban nem.

A hét végén Szíriában járt Colin Powell amerikai külügyminiszter. Washington és Damaszkusz között az elmúlt hetekben feszültté vált a viszony, mert az Egyesült Államok vegyi fegyverek gyártásával és a körözött iraki vezetők bújtatásával vádolta Szíriát. Mint az amerikai külügyminisztérium közölte, Bassár el-Aszad szíriai elnök "hajlandóságot mutatott bizonyos kérdésekben a Washingtonnal való együttműködésre."

Bár George Bush a minap többé-kevésbé befejezettnek nyilvánította a háborút, az erőszak, a fosztogatás, a zűrzavar uralkodik továbbra is Irakban. Az alapvető szolgáltatások, mint az elektromos áram és a víz hiánya lehervasztották a kezdeti eufóriát, amely a rendszer április 9-i összeomlását követte. Bagdad új rendőrfőnöke szombaton nyújtotta be lemondását, alig két hét után, miután 380 ezer dollárnyi készpénzt és száz kilogramm aranyat foglalt le a fosztogatóktól. Jelenleg mintegy 3000 iraki rendőr cirkál a főváros utcáin. Az amerikai haderők a hét folyamán felszólították a bukott rendszer bagdadi rendőreit, hogy vegyék fel ismét a szolgálatot.

Tüntetés Bagdadban

Bagdadban szombaton az újságíróknak helyet adó Hotel Palestine épületébe több száz iraki hatolt be, segítséget és munkát követelve az amerikaiaktól. A tüntetők egy része az épület halljában gyűlt össze, ahonnan kikergette őket a személyzet. Ezután többen az épület előtt, a földre ülve követelték az amerikai segítséget és a munkalehetőséget.

Egy amerikaiak által kinevezett testület vette kezébe az iraki olajügyeket. A bizottság élére - igazgatói rangban - egy irakit neveztek ki: a feladatot a tervezési minisztérium volt igazgatója, Tamír Gadbane látja majd el. Az amerikai adminisztráció helyettes vezetője, Tim Cross azt is bejelentette szombaton, hogy egy felügyelő bizottságot is létrehoztak az olajszektorban Philip Carroll, a Shell volt elnök-vezérigazgatója vezetésével. A felügyelő bizottság tervezési ügyeket, míg az ügyvezető testület az olajszektor napi ügyeit intézi majd.

Bászra kormányzóságban megnyitották az általános és középiskolákat, kollégiumokat. Irak második legnagyobb városának egyetemén azonban még nem kezdődött újra az oktatás.