Gergely
6 °C
23 °C

Irak alkotmányba foglalja olaját

2005.08.13. 16:40
Az iraki alkotmánytervezetet előkészítő bizottság 18-ból három kérdést pipálhat ki, az elvileg hétfőn a parlament elé kerülő joganyagban egyelőre sem föderalizmus részletei, sem az iszlám szerepe a törvénykezésben nem tisztázott. Az olajbevételek elosztása és az ország neve viszont már igen.
Megegyezésre jutottak az olajbevételek elosztásának kulcsfontosságú kérdésében a fő iraki politikai erőket képviselő politikusok - közölték szombaton Bagdadban az alkotmánytervezet elkészítésén dolgozó parlamenti bizottság tagjai. Elvi megállapodás született arról, hogy az ország kőolajbevételeit a központi kormány fogja felosztani a síiták, a szunniták és a kurdok között a népesség arányában és "bizonyos meghatározó követelmények" alapján - közölte Száleh al-Motlag, a testület egyik szunnita tagja.

A fő politikai erők között vita tárgyát képező, összesen 18 kérdésről a vezető politikusok a múlt hét végén kezdtek egyeztetéseket, miután a bizottság nem tudott megállapodásra jutni. Az iraki olajmezők legnagyobb része az északi, kurdok lakta és a déli, síita többségű országrészben található. A kurdok eredetileg a területükön lévő összes olajkincsre igényt tartottak.

Iraki Szövetségi Köztársaság

Az olajvagyon elosztása mellett három másik kulcsfontosságú kérdésben: az állam nevét illetően, valamint a kurd milíciák (a pesmergák) és a kurdok lakta északi területek központja, Kirkuk kérdésében jutottak megállapodásra a fő politikai erők.

Még most is mindennaposak a lövöldözések
Kilenc ember vesztette életét szombaton Irakban különböző támadásokban, tizenegy másik megsebesült - közölték rendőrségi források. Négy civil életét vesztette, amikor út mentén elhelyezett pokolgép robbant Szamarra közelében, mintegy száz kilométerre Bagdadtól. Szamarrában lelőttek két iraki rendőrt. Bagdadban egy iraki rendőrtiszt rajtaütésben halt meg. A város déli részén, Dura negyedben lelőttek egy iraki katonát. Szadrvárosban, az iraki főváros síita többségű szegénynegyedében ismeretlen férfi holttestet találtak. A két keze össze volt bilincselve, a fejébe és lábába golyót kapott. A város keleti részén hét, más robbantásokban és lövöldözésekben négy civil sebesült meg.

Az ország neve Iraki Szövetségi Köztársaság lesz. A pesmergákat elismerik a kurd autonóm területek hadseregeként. A többnemzetiségű Kirkukban a helyzetet rendezni akarják december 15-ig. A rendezés fő törekvése, hogy a kurd lakosságnak az a része, akiket Szaddám Huszein idején elüldöztek Kirkukból és helyükre arabokat telepítettek, visszatérhessen.

Az összesen 18 vitás kérdés fennmaradó része - így például a föderalizmus részletei és az iszlám szerepe a törvénykezésben - további egyeztetések tárgyát képezi. A bizottságnak hétfőig kell kidolgoznia az alkotmánytervezet szövegét, ekkor kezdi el megvitatni a parlament. amelyet, ha megkapta a parlamenti jóváhagyást, októberben népszavazásra bocsátanak.