Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Legitimálhatják Irak amerikai megszállását

2003.05.22. 12:52
Legitimálhatja Irak amerikai megszállását az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az iraki háborút elutasító francia-német-orosz hármas, bár mérsékelte volna az Egyesült Államok vezető szerepét, végül elfogadta Irak amerikai vezetésű újjáépítésének tervét.
Az Irak elleni szankciók feloldását ellenző Franciaország, Németország és Oroszország is elfogadta az Egyesült Államok iraki újjáépítésre vonatkozó határozati javaslatát, így azt valószínűleg már csütörtökön megszavazza az ENSZ Biztonsági Tanácsa - írja a BBC. A hivatalosan Nagy-Britannia és Spanyolország által benyújtott tervezet ugyan az ENSZ-nek is szerepet szán, a hírcsatorna értesülései szerint az újjáépítést egy amerikai vezetésű koalíció irányítaná.

Bár Dominique de Villepin szerint az iraki háborút végig ellenző hármak tovább csökkentették volna az amerikaiak szerepét, végül kilencvennél is több változtatással elfogadták az amerikai tervet. "Meghallgatták a véleményünket" - mondta, hozzátéve, hogy a javaslat így közös munka és kompromisszum eredménye.

A BT határozata gyakorlatilag legitimálná Irak amerikai megszállását. Az ország ellen 1990 augusztusában elrendelt szankciók feloldásával Irak újra szabadon kereskedhet, az amerikaiak tervei szerint az olajbevételekből lehetne finanszírozni a háború utáni újjáépítést.

A BBC diplomáciai szakírója szerint a francia-orosz-német támogatással a tizenöt tagú BT tizennégy tagjának támogatása biztosított. Az egyetlen bizonytalan szavazó a testület egyetlen arab tagja, a vétójoggal nem rendelkező Szíria.