Auguszta
-3 °C
2 °C

Nem találnak minisztert, aki rendet tenne Irakban

2006.05.30. 15:33
Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök kedden tárgyalóasztalhoz ült, hogy kormánya számára megfelelő védelmi minisztert és belügyminisztert találjon. A felekezeti villongások továbbra is tartanak, a keddi robbantásoknak két halálos áldozata és hét sérültje van. A CBS hétfőn megsérült riporterének állapota "kritikus, de stabil".

Egy dél-bagdadi út mentén elhelyezett bomba robbanásakor életét vesztette egy rendőr, négyen megsebesültek, jelentette kedden az AP. Rendőrségi beszámolók szerint a belügyminisztérium épülete közelében egy robbanóanyaggal megrakott jármű robbant fel, ami megölt egy járókelőt, és megsebesített három közmunkást.

A rendőrség szintén kedden talált rá három bekötött szemű és megbilincselt holttestre, akiket fogvatartóik megkínoztak, majd fejbe lőttek. A felekezeti villongások áldozatainak száma a síiták egyik legszentebb helyének számító szamarai Arany Mecset februári felrobbantása óta folyamatosan növekszik.

Az iraki parlament próbálkozásai a romló biztonsági helyzet javítására sikertelenek, mert Nuri al-Maliki miniszterelnök egyelőre nem tudta kijelölni a védelmi minisztert és a belügyminisztert.

Al-Maliki egyelőre azonban nem tudott megegyezni Irak etnikai és felekezeti csoportjaival, hogy melyik párt kezébe kerüljenek azok a kulcsfontosságú tárcák, amelyek irányítása alatt állnak majd az ország biztonsági erői. A belügyminiszter irányítja majd a rendőrséget, míg a hadsereg vezetése a védelmi miniszter feladatkörébe tartozik.

A CBS hétfőn megsérült riporterét kedden repülőn szállították át egy dél-németországi városba, ahol az amerikai hadsereg kórházában ápolják. Az AP jelentése szerint a 39 éves Kimberly Dozier állapota "kritikus, de stabil". Mint arról az Index is beszámolt, hétfőn a CBS két munkatársa vesztette életét egy robbantásos merényletben Bagdad belvárosában.