Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Iraki hétvége: Lemészárolt egyetemisták, tévedésből megölt nők

2006.06.05. 18:17
Továbbra is kiélezett a helyzet Irakban, az elrabolt orosz diplomatákról nincs hír, Szaddám Huszein tiltakozik.
A műszaki egyetem diákjai autóbuszon utaztak, amikor két gépkocsi útjukat állta a Bagdad déli részén fekvő Dúra negyed egyik utcájában. A személyautókból fegyveresek szálltak ki és tüzet nyitottak az egyetemisták járművére, meggyilkolva tizenegy diákot - közölték iraki biztonsági források. Előző nap az iraki fővárostól 100 kilométerre északra húsz személyt, többségében szintén egyetemistákat öltek meg egy úttorlasznál.

Rablás, csempészet, likvidálás

Az iraki belügyminisztérium hétfő délután cáfolta azokat a biztonsági körökből korábban felröppent híreket, miszerint rendőregyenruhába öltözött emberrablók mintegy 50 személyt, köztük két szíriai állampolgárt raboltak el a fővárosban.

A belügyminisztérium szerint fegyvercsempészettel gyanúsított személyeket vettek őrizetbe egy nagy szabású razzia során az asz-Szalhíja negyedben, egy olyan utcában, ahol Szíriába és Jordániába irányuló autós utakat szervező cégek irodái találhatóak. A rendőrség arra gyanakszik, hogy az elfogott gyanúsítottak, akiknek kihallgatása már megkezdődött, felkelőket láttak el fegyverrel. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a csaknem félszáz személy többsége szállítási vállalatok alkalmazottja.

Életét vesztette az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki csoportjának egyik helyi vezetője egy rajtaütésben a fővárostól 120 kilométerre északra fekvő Balad közelében. Az illető az előző rendszerben, Szaddám Huszein alatt a titkosszolgálat tisztjeként dolgozott - jelentette be hétfőn közleményben az amerikai hadsereg. A közlemény szerint a szövetséges erők hírszerzési értesülések alapján, három napja végrehajtott akciójában a terrorszervezet Szamarra térségi "emírje" halt meg, akinek elődjével április 28-án végeztek ugyancsak ennek a városnak a környékén. A mostani rajtaütés során az al-Kaida egy másik tagját elfogták, egy harmadik személy pedig - akinek nem volt köze a terroristákhoz - megsebesült. A titkos ügynökből lett terrorista főnök, Haszan Ali Muzabir "feladata volt az emberrablások, az iraki polgári személyek és a koalíció katonái ellen elkövetett támadások és gyilkosságok pénzügyi forrásainak előteremtése" - közölte az amerikai hadsereg.

Szintén az amerikai hadsereg számolt be arról, hogy amerikai tüzérségi lövedék csapódott be a hétvégén Dijála tartomány egyik kisvárosában, Baakúba közelében, és ennek következtében három iraki civil életét vesztette, további három pedig megsebesült. Az újabb incidens az amerikai-iraki kapcsolatok szempontjából érzékeny időszakban történt. Núri al-Máliki iraki miniszterelnök a múlt héten azt mondta, hogy kezdi elveszíteni türelmét amiatt, hogy amerikai katonák "tévedésből" egyre többször ölnek meg iraki civileket.

Tévedésből lelőtt nők, tiltakozó Szaddám Huszein

Szerdán egy közös iraki-amerikai testület jelentette be, hogy amerikai katonák "tévedésből" öltek meg két nőt, akik Bagdad északi részén egy szülőotthonba igyekeztek.

Oroszország továbbra sem kapott semmilyen jelzést az Irakban szombaton elrabolt négy diplomatájára vonatkozóan - közölte hétfőn Moszkvában az orosz külügyminisztérium egyik szóvivője. A bagdadi belügyminisztérium illetékese vasárnap cáfolta az iraki televízió korábbi közlését, amely szerint a négy diplomatát szabadon engedték.

Az orosz diplomatákat ismeretlen fegyveresek rabolták el Bagdad előkelő nyugati negyedében, Manszúrban. A támadásban az egyik diplomata életét vesztette.

Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor és hét vádlott-társa perében a védelem hétfőn tiltakozott amiatt, hogy őrizetbe vették négy tanúját. A tanúkat azután vették őrizetbe szerdán, hogy előző nap egyikük azt állította: a bírósági eljárás főügyésze, Dzsaafar el-Muszávi személyesen látogatott el a síita faluba. Utazásának a célja az volt, hogy lepénzelje a vád tanúit, és arra sarkallja a helyi lakosságot, hogy valljanak a volt államfő terhére. Ezt Muszávi kereken cáfolta. Raúf Rasid Abder-Rahmán főbíró hamis tanúzással vádolta meg a tanúkat.

Arra hivatkozva, hogy a 148 síita közül, akiknek Dudzsail faluban 1982-ben történt meggyilkolásával vádolják Szaddámot és társait, 15 életben van, természetes halállal, illetve az iraki-iráni háborúban halt meg, a védelem kérte a bíróságot a vádirat hitelességének felülvizsgálatára. A bíróság a felszólította a védelmet állítása bizonyítására, és június 12-ig elnapolta a pert.