Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harminchét halott egy iraki bombamerényletben

2006.09.23. 18:29
Legalább 37 ember életét oltotta ki és 40 sebesültet követelt egy bagdadi pokolgépes merénylet szombaton Szadrváros síita negyedben – közölte a helyi rendőrség.

A robbanószerkezeteket két, egyenként 70 literes benzines hordóban helyezték el az ismeretlen tettesek egy üzemanyagtöltő állomásnál, ahol az iszlám böjti hónap, a ramadán kezdete miatt a szokottnál is többen akartak üzemanyagot vásárolni, hosszú sor kígyózott az utcán – mondta el Szaad Abdul-Szada rendőrezredes. A hatóságok szerint az áldozatok között legalább tizenheten nők voltak.

A több mint kétmillió lakosú Szadrváros Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok Mahdi Hadseregének egyik fő bázisa. A merényletet egy iraki militáns szunnita csoport, a Próféta Társainak Katonái vállalta magára az interneten megjelent közleményében. A robbantást azoknak a "bűncselekményeknek megtorlásaként" hajtották végre, amelyeket a Mahdi Hadserege követ el fegyvertelen bagdadi szunniták ellen – hangsúlyozták.

A fővároson kívül sem hagynak alább az erőszakcselekmények az arab országban. Kilenc lefejezett rendőr holttestét találták meg a Bagdadtól 180 kilométerre északra fekvő Tikrítben, Szaddám Huszein volt iraki elnök egykori fellegvárában.

A dél-iraki Bászra közelében egy dán katona halálát okozta és nyolc másikat megsebesített egy út mentén elrejtett pokolgép – közölte szombaton a skandináv királyság hadserege. Irakban 2003 augusztusától állomásozik dán kontingens, amelynek létszáma jelenleg 470 fő, azóta öt dán katona vesztette életét.

Letartóztatták az Anszár asz-Szunna iraki terrorista csoport egyik vezetőjét – közölte szombaton egybehangzóan a bagdadi miniszterelnöki hivatal és a hadsereg főparancsnoksága.

Közleményük szerint Muntaszír Hamúd Ileivi al-Dzsuburit és két helyettesét pénteken késő este a Bagdadtól 90 kilométerre északkeletre lévő Muktadíja mellett egy faluban fogták el iraki és amerikai katonák. A helyszínen dokumentumokat és fegyvereket foglaltak le. További részletek nem ismertek.

Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődő Anszár asz-Szunna számos öngyilkos merényletet követett el Irakban. Ők vállalták 2004 augusztusában 12 nepáli túsz kivégzését, valamint azt a 2004. decemberi moszuli terrorakciót, amelynek 22 amerikai katona esett áldozatául. A szervezet tagja a nyolc szunnita fegyveres csoportot tömörítő Mudzsahidek Súra Tanácsának, amelynek egyik alapítója a júniusban megölt jordániai származású terrorista vezér, Abu Muszab az-Zarkávi volt.

Első ízben jelent meg videofelvételen az iraki al-Kaida új vezetője – így harangozta be szombatra virradóra egy eddig nem ellenőrzött hitelességű közlemény az internetre felkerült felvételt.

A videón Abu Ajjub al-Maszri két társával jelenik meg, amint főbelövéssel végeznek ki egy török túszt. Mindhárman álarcot viselnek, a feltételezések szerint Maszri áll középen és ő hajtja végre az ítéletet. A kommüniké szerint "régebbi felvételről" van szó.

Maszri júniusban vette át az iraki al-Kaida irányítását, miután előde, Abu Muszab az-Zarkávi életét vesztette egy amerikai légitámadásban.