Ábrahám
17 °C
29 °C

Harminchét halott egy iraki bombamerényletben

2006.09.23. 18:29
Legalább 37 ember életét oltotta ki és 40 sebesültet követelt egy bagdadi pokolgépes merénylet szombaton Szadrváros síita negyedben – közölte a helyi rendőrség.

A robbanószerkezeteket két, egyenként 70 literes benzines hordóban helyezték el az ismeretlen tettesek egy üzemanyagtöltő állomásnál, ahol az iszlám böjti hónap, a ramadán kezdete miatt a szokottnál is többen akartak üzemanyagot vásárolni, hosszú sor kígyózott az utcán – mondta el Szaad Abdul-Szada rendőrezredes. A hatóságok szerint az áldozatok között legalább tizenheten nők voltak.

A több mint kétmillió lakosú Szadrváros Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok Mahdi Hadseregének egyik fő bázisa. A merényletet egy iraki militáns szunnita csoport, a Próféta Társainak Katonái vállalta magára az interneten megjelent közleményében. A robbantást azoknak a "bűncselekményeknek megtorlásaként" hajtották végre, amelyeket a Mahdi Hadserege követ el fegyvertelen bagdadi szunniták ellen – hangsúlyozták.

A fővároson kívül sem hagynak alább az erőszakcselekmények az arab országban. Kilenc lefejezett rendőr holttestét találták meg a Bagdadtól 180 kilométerre északra fekvő Tikrítben, Szaddám Huszein volt iraki elnök egykori fellegvárában.

A dél-iraki Bászra közelében egy dán katona halálát okozta és nyolc másikat megsebesített egy út mentén elrejtett pokolgép – közölte szombaton a skandináv királyság hadserege. Irakban 2003 augusztusától állomásozik dán kontingens, amelynek létszáma jelenleg 470 fő, azóta öt dán katona vesztette életét.

Letartóztatták az Anszár asz-Szunna iraki terrorista csoport egyik vezetőjét – közölte szombaton egybehangzóan a bagdadi miniszterelnöki hivatal és a hadsereg főparancsnoksága.

Közleményük szerint Muntaszír Hamúd Ileivi al-Dzsuburit és két helyettesét pénteken késő este a Bagdadtól 90 kilométerre északkeletre lévő Muktadíja mellett egy faluban fogták el iraki és amerikai katonák. A helyszínen dokumentumokat és fegyvereket foglaltak le. További részletek nem ismertek.

Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődő Anszár asz-Szunna számos öngyilkos merényletet követett el Irakban. Ők vállalták 2004 augusztusában 12 nepáli túsz kivégzését, valamint azt a 2004. decemberi moszuli terrorakciót, amelynek 22 amerikai katona esett áldozatául. A szervezet tagja a nyolc szunnita fegyveres csoportot tömörítő Mudzsahidek Súra Tanácsának, amelynek egyik alapítója a júniusban megölt jordániai származású terrorista vezér, Abu Muszab az-Zarkávi volt.

Első ízben jelent meg videofelvételen az iraki al-Kaida új vezetője – így harangozta be szombatra virradóra egy eddig nem ellenőrzött hitelességű közlemény az internetre felkerült felvételt.

A videón Abu Ajjub al-Maszri két társával jelenik meg, amint főbelövéssel végeznek ki egy török túszt. Mindhárman álarcot viselnek, a feltételezések szerint Maszri áll középen és ő hajtja végre az ítéletet. A kommüniké szerint "régebbi felvételről" van szó.

Maszri júniusban vette át az iraki al-Kaida irányítását, miután előde, Abu Muszab az-Zarkávi életét vesztette egy amerikai légitámadásban.