Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Száz iraki halott az amerikai hadműveletben

2003.06.13. 11:03
Legalább hetven iraki fegyveres vesztette életét, amikor amerikai csapatok rajtaütöttek egy "terrorista táboron" Bagdadtól északnyugatra. Északkeletre iraki fegyveresek támadtak az amerikaiakra, a harcokban 27 iraki meghalt. A háború befejezése óta ez a legnagyobb hadművelet az országban.
Újból heves harcok dúlnak Irakban, az amerikai csapatok mára virradóra megtámadtak egy "terrorista kiképzőtábort", Bagdadtól mintegy 150 kilométerre északnyugatra. Az összecsapásokban legalább hetven iraki fegyveres életét vesztette, az akciót végrehajtó 101-es ejtőernyős hadosztály tagjai közül egy ember sérült meg. A BBC tudósítói szerint a harcok még mindig folynak.

Négyezer katona

Az amerikai hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az akciót egy légicsapással már tulajdonképpen csütörtök reggel elkezdték. A háború befejezése óta ez a legnagyobb szabású hadművelet, közel négyezer katona fésüli át a Tigris Baladtól északkeletre fekvő területeit. A szóvivő elmondta, hogy a támadás része volt a Baász-párti lojalisták és félkatonai alakulatok elleni harcnak, de a táborról nem árult el részleteket.

Huszonhét iraki halott másutt

Eközben Baladnál, Bagdadtól északkeletre huszonhét fegyverest megöltek pénteken amerikai katonai egységek Irakban a fovárostól északra fekvo Balad település térségében. Egy fegyveres csoport páncéltörő rakétákkal támadást indított a 4. amerikai gyalogos hadosztály harckocsijai ellen - jelentette közleményében az amerikai központi parancsnokság.

A harckocsik a közlemény szerint tüzet nyitottak a támadókra, és négy embert megöltek közülük; a többiek menekülni kezdtek. Az amerikai harckocsik Apache AH-64 helikopterek támogatása mellett üldözobe vették őket, és további 23 embert megöltek - idézte a közleményt az AFP hírügynökség. Az amerikaiak Kirkuk térségében 74 embert fogtak el.

Terrortámadások

Az amerikai parancsnokok azt állítják, hogy a Huszeinhez hű erők állnak az amerikai katonák ellen az utóbbi hetekben végrehajtott véres merényletek mögött. Huszein hatalmának megdöntése óta több mint negyven amerikai katona vesztette életét különböző támadásokban, jelentette a BBC.