Megkezdődött a rendrakás Bagdad utcáin

2006.06.14. 12:51
A kedden bejelentett tervek szerint vezettek be szigorú biztonsági intézkedéseket az iraki fővárosban. Ennek ellenére már ketten pokolgépes merénylet áldozatai lettek, és tűzharc tört ki egy szunniták lakta városrészben. Maliki további szigorításokat tervez, Bush támogatja az iraki kezdeményezést.

Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be szerda reggel Bagdadban, hogy rendet teremtsenek az iraki főváros utcáin. Az iraki hadsereg egy neve elhallgatását kérő tisztje szerint 20 ezer katonát és a belügyminisztérium 50 ezer biztonsági emberét vezényelték az utcákra, írja az AP. A város számos pontján ellenőrzőpontokat állítottak fel, ami forgalmi káoszt okozott, de még így is a megszokottnál kevesebb autó van az utakon.

A nyugalom ennek ellenére nem tért vissza, a város szunniták lakta részén fegyveresek tüzet nyitottak a biztonsági erőkre, jelentette a BBC. A lövöldözés majdnem fél óráig tartott. Bagdad északi részén egy autóba rejtett pokolgép robbant, ami megölt két embert és megsebesített további tizet. A biztonsági erők legnagyobb félelme, hogy Abu Muszab az-Zarkavi megölése miatt az al-Kaida terroristái támadásra készülnek Irakban.

Az iraki miniszterelnök, Nuri al-Maliki közben bejelentette, hogy meghosszabbítják a kijárási tilalom időtartamát, és megtiltják a fegyverviselést. "Nincs bocsánat a terroristáknak" egy héttel Zarkavi megölése után, mondta Maliki. Arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy meddig tart majd a szigorítás.

Az intézkedéseket egy nappal azután vezették be, hogy George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke meglepetés látogatásra érkezett Bagdadba. Az elnök támogatásáról biztosította Malikit, ugyanakkor megjegyezte, hogy az ország jövője az irakiak kezében van.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön