Valér
2 °C
8 °C

Brutális módszerek és hétvégi vérontás

2006.06.18. 21:30
A hét végén 70 embert öltek meg Irakban. Eközben az USA-ban napvilágra került az amerikaiak brutalitásáról szóló jelentés.
Miközben Irakban a hét végén zavartalanul folytatódott a vérontás, a The New York Times szombaton arról számolt be, hogy az amerikai haderő különleges alakulatai a legbrutálisabb kihallgatási módszereket alkalmazták az arab országban, hogy foglyaikat vallomásra bírják.

A tekintélyes amerikai lap egy Pentagon-jelentésre hivatkozó cikke szerint a gyanúsítottakat meztelenül vízzel locsolták, majd légkondicionált helyiségekbe zárták őket. Emellett hangos zenével akadályozták meg, hogy a foglyok elaludjanak, vagy olyan parányi cellákba zárták őket, ahol még állni is alig lehetett, nemhogy lefeküdni. Előfordult, hogy csak vizet és kenyeret adtak nekik. A jelentéstevő Richard Formica dandártábornok az újság információi szerint úgy foglalt állást, hogy a helytelen bánásmódért, amelyet a katonák alkalmaztak, mindenekelőtt a nem kielégítő felső utasítások tehetők felelőssé, s nem személyes hibájukról van szó. Fegyelmi intézkedésekre ezért szerinte nincs szükség.

Hetven halott

Irakban eközben a hét végén legkevesebb 53 ember vesztette életét fegyveres támadásokban és merényletekben. Bagdadban a rendőrség további tíz megkínzott és meggyilkolt ember holttestét találta meg. Fegyveres támadók egy pékség tíz munkását rabolták el vasárnap az iraki főváros túlnyomórészt síiták lakta Kadimíja negyedéből. Amerikai alakulatok két elrabolt katonájuk után kutatva, öt állítólagos lázadót lőttek le, 26 gyanús személyt pedig őrizetbe vettek - jelentette a júszufíjai rendőrség.

Az amerikai haderő bagdadi parancsnoksága szombaton adta hírül, hogy megölték egy katonáját az iraki fővárostól délre húzódó, úgynevezett halálháromszögben, két másik katonája pedig, akik egy útelzáráshoz voltak kivezényelve, eltűnt. Az Al-Szabah című kormányhoz közeli iraki újság vasárnap azt írta, hogy a lázadók fellegvárának számító Fallúdzsa fegyveres ellenálló csoportjai felszólították Núri al-Máliki kormányát, hogy tegyen különbséget "a lojális nacionalista csoportok és azon terrorcsoportok között, amelyek összekeverik a megszállók ellen elkövetett támadásokat a polgári személyek halálát okozó merényletekkel".

Kormányzati információk szerint hétfőn újabb 300 foglyot engednek szabadon az amerikai hadsereg iraki fogházaiból.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft