Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kelet-Európából vásárolt fegyvereket Irak

2001.06.19. 16:17
Irak Romániából, Fehéroroszországból, Ukrajnából, Tajvanból és Oroszországból importált az ENSZ-embargó alatt fegyvereket és tiltott ipari felszereléseket - áll egy kiszivárogtatott ENSZ-jelentésben. Az amerikai kutatók által ismertetett jelentés szerint Szaddam vásárlási kedve a szankciók enyhülésével és az illegális exportált olaj mennyiségével együtt nő.
Kelet-európai és oroszországi piacokról szerezte be a rakéta- és atomfegyvergyártáshoz szükséges kellékeket Irak az 1990-ben életbe léptetett ENSZ-embargó után - áll eddig meg nem jelentetett, de amerikai kutatók számára elérhetővé tett ENSZ-jelentésben. A The New York Times hétfői száma szerint a Nuclear Arms Control igazgatója, Gary Milhollin és Kelly Motz kutatási eredményeit júliusban publikálják.

1990 óta Irak embargó alatt van

Szaddam Husszein
A Biztonsági Tanács 1990-ben, Kuvait lerohanása után léptette életbe szankcióit Irak ellen. A határozat értelmében az embargót akkor szüntetik meg, ha az ENSZ szakértői az ország minden tömegpusztításra alkalmas fegyverét megsemmisítették. Az UNSCOM szakemberei 1998-ig látogathatták a vélt fegyverraktárakat, miután Irak a további együttműködést megtagadta, munkájukat befejezték. A fegyverellenőrök szükségességéről az angolszász légitámadások sem győzték meg Szaddamot. Az ellenőrök szerint Irak legkevesebb 20 különböző országgal állt mindvégig kereskedelmi kapcsolatban.

Kelet-Európa és Tajvan a fegyverforgalmazók

A jelentés szerint a kelet-európai piacok felé Irak közvetlenül az 1989-es változások után fordult, mikor a Szovjetunió szétesése küszöbén a térségben nagybani áron lehetett eléggé jó fegyverekhez jutni. A térségbe magas rangú iraki küldöttségek egyre gyakrabban látogattak el. A jelentés fehérorosz, román, ukrán és orosz cégeket említ. A kelet-európai országokon kívül a jelentés szerint Irak számos tajvani céggel állt kapcsolatban.

A jelentést annak az ENSZ-határozat tárgyalásával egyidejűleg ismertetik, mely a jelenlegi embargót "okos szankciókkal" helyettesítené. Az elképzelés szerint a szankciók enyhítésével Szaddam vásárlási kedve és a feketén exportált olaj mennyisége csak nőne. A jelentés leszögezi: a jelenlegi tiltó rendszer helyett az iraki import ellenőrzése lenne a megfelelő megoldás, ennek betartásához a szomszédos országok közreműködésére lenne szükség. A jelentés következtetése megegyezik az ENSZ-tanácsban ajánlott változtatásokkal.