Ervin
14 °C
21 °C

Vasárnapi veszteséglista Irakban

2004.06.20. 18:03
Az iraki ideiglenes miniszterelnök védelmébe vette a civil áldozatokat követelő bombázást.
Amerikai katonák vasárnap a harmadik egymást követő nap csaptak össze felkelőkkel az iraki fővárostól északra fekvő Szamarrában, s a tűzharcban tíz iraki meghalt, 12 pedig megsebesült - közölték iraki rendőri és kórházi források.

Neal O,Brien őrnagy, az amerikai 1. gyalogos hadosztály szóvivője közölte, hogy amerikai helikopterek legkevesebb négy felkelő halálát okozták; az nem derült ki szavaiból, hogy a négy halott benne van-e az előbb említett tízben.

Ugyancsak vasárnapi bejelentés szerint előző nap a Bagdadtól nyugatra fekvő el-Anbár tartományban harc közben életét vesztette egy amerikai tengerészgyalogos. E tartományban találhatók Fallúdzsa és Ramádi városok is, amelyek a megszálló erők elleni felkelés jelentős fészkei.

Út mentén elhelyezett pokolgép robbant vasárnap a bagdadi repülőtérre vezető úton, s a robbanás két iraki katonát megölt, tizenegyet pedig megsebesített, négyet közülük súlyosan. Bagdad központjában, az Iraki Központi Bankhoz közel egy aknatámadásban megsebesült hat iraki rendőr és négy másik iraki személy. Amerikai katonák lelőttek egy török kamionsofőrt, és két társát megsebesítették, miután a jármű nem állt meg egy ellenőrzőpontnál Bagdad közelében. Az esetet az egyik sebesült mondta el vasárnap a török televízió adásában. Amerikai részről egyelőre nem fűztek megjegyzést a hírhez. Vasárnapi sajtóértekezletén Ijád Allávi iraki ideiglenes miniszterelnök védelmébe vette az előző napi amerikai légitámadást Fallúdzsában, amelynek húsznál több halálos áldozata volt.

"Tudjuk, hogy találat ért egy házat, amelyet terroristák használtak. Üdvözöljük az ilyen, terroristákat érő találatot bárhol Irakban" - mondta a kormányfő. Helyi iraki tisztek szerint viszont többnyire nők és gyermekek, nem pedig külföldi ellenállók voltak az áldozatok, azok nem is voltak ott. Az amerikaiak azt sejtették, hogy a ház a jordániai születésű Abu Muszab az-Zarkávinak, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik iraki vezérének búvóhelye.