Klaudia
-4 °C
2 °C

Újabb iraki fegyveres csoportok fenyegetőznek

2003.07.15. 15:30
Két újabb iraki mozgalom figyelmeztette kedden a szövetséges országokat, hogy ne küldjenek alakulatokat Irakba, mert hasonló ellenállással számolhatnak, mint az amerikai katonák.
A dubaji székhelyű al-Arabija televízióhoz eljuttatott közleményében a magát Iraki Felszabadítási Hadseregnek nevező szervezet a következőt írja: "Elutasítjuk és fegyveresen ellenállunk minden katonai intervenciónak, amelyet az ENSZ, a Biztonsági Tanács, a NATO, vagy akár a muzulmán és arab államok indítanak".

Arab országokat is figyelmeztetnek

A katari székhelyű arab hírtelevízió, az al-Dzsazíra kedden szintén bemutatott egy közleményt, amelyet egy másik iraki csoport, az Iraki Nemzeti Iszlám Ellenállás: 1920-as Forradalmi Brigádok jegyzett. (A csoport nevében szereplő évszám utalás az iraki függetlenségi harcokra az egykori brit gyarmati uralom ellen.) A csoport hasonlóképpen figyelmeztet külföldi katonák bevetése ellen, és elutasítja azt is, hogy a szövetségesek még arab országokat is felkértek békefenntartásra.

Újabb támadásokat ígérnek

Az Iraki Dzsihád Mozgalma - mohamedánok eddig ismeretlen csoportja hétfőn közleményben tudatta, hogy megkettőzi támadásait az Irakban állomásozó amerikai erők ellen. Az üzenet szerzői azt tanácsolták George Bush amerikai elnöknek, hogy vonja ki csapatait, mert a mozgalom az iraki városok utcáin "fogja felkoncolja az amerikai katonákat".