Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Négyezer amerikai katona halt meg Irakban

2008.03.24. 09:05
Négyezer fölé nőtt az Irakban harcokban elesett, illetve erőszakos cselekményekben meghalt amerikai katonák száma, azóta, hogy az Egyesült Államok öt éve megtámadta az arab országot.

Vasárnap este egy bagdadi merényletben újabb négy katona vesztette életét, és ezzel négyezerre nőtt az amerikai áldozatok száma Irakban. A brutális konfliktusban majdnem harmincezer katona sérült meg. A veszteséglistát az AFP francia hírügynökség hozta nyilvánosságra saját összesítése alapján.

Az amerikaiakon kívül a britek százhetvenöt katonájukat, a többi szövetséges ország kontingensei pedig százharminchárom emberüket vesztették el azóta, hogy Irak ellen 2003. március 20-án megkezdődött az invázió.

Az amerikai haderő tavaly szenvedte el a legnagyobb veszteséget, 2007-ben 901 amerikai katona vesztette életét. A korábbi években sem volt sokkal jobb a helyzet, 2004-ben 849, 2005-ben 846, 2006-ban pedig 822. A katonák negyven százaléka nem harcokban esett el, hanem merényletek végeztek velük. Elemzők szerint mindez arra mutat, hogy az arab országban az erőszakos cselekményeket korántsem sikerült megfékezni.

Ha a világháborúkat nem vesszük figyelembe, Amerika a vietnami háborúban vesztette el a legtöbb katonáját, összesen 58 ezret. 1964 és 1973 között naponta átlagosan 26 amerikai katona halt meg, miközben az iraki háborúban a napi átlag két halott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!