Judit
3 °C
7 °C

Könnyű győzelmet ígér az iraki ellenzék

2002.08.09. 12:58
A Washingtonban tárgyaló iraki ellenzékiek szerint az amerikaiak gyors győzelemre számíthatnak, ha megtámadják Irakot. Bár Bush még nem döntött, az amerikaiak mintegy kétharmada támogatna egy Szaddám Husszein elleni akciót.
Az iraki erők hamar megadnák magukat egy esetleges amerikai támadás esetén, mondta egy iraki ellenzéki vezér Washingtonban. Sarif Ali, az ellenzéki Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) képviselője szerint az emberek már nem támogatják Szaddám Husszeint, és az anti-Szaddám koalíció egy egységes álláspontot képvisel az amerikai tárgyalásokon. Hozzátette, hogy a a londoni székhelyű INC-nek vannak kiképzett harcosai Irakban és azon kívül, akik egy amerikai támadás esetén együttműködnének. Szaddám Husszein csütörtökön azt állította, hogy seregei bármilyen ellenséges csapatot képesek könnyen kiűzni az országból.

Amerikaiak a háborúról

A Fehér Ház csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy Bush még nem döntött egy Irak elleni hadműveletről. Egyes vélemények szerint egy alapos indok nélküli támadás csak elszigetelné az Egyesült Államokat. A CBS hírtelevízió által készített közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak kétharmada támogatna egy Irak elleni hadműveletet, de a többség azt szeretné, ha ezt Bush kongresszusi felhatalmazással tenné. Ugyancsak sokan vélik úgy, hogy kellő számú szövetséges nélkül nem szabad belekeveredni egy háborúba. Az Egyesült Államok továbbra is azzal indokolja az Irak ellenes háborús készülődést, hogy az országban ellenőrizetlen vegyi és biológiai fegyverek fejlesztése folyik.

'A háborút senki sem támogatja'

Egy esetleges amerikai támadás Irak ellen nehéz lesz, senki nem támogatja, és az Egyesült Államok által a kívánttal ellentétes hatást válthat ki. Továbbá az Izraelben ma kormányzó szélsőségesekkel szembeni politikával együtt a térséget hosszan tartó instabilitásba döntené, mondta Amr Musza, az Arab Liga főtitkára a Der Standard című bécsi lapnak. A politikus kifejtette: Egy esetleges támadás sokfelé, egyebek között a nyugati államok ellen irányuló erőszakhullámot válthat ki, jelentette az MTI.

Amr Musza hangoztatta az izraeli-palesztin konfliktusnak addig nincs megoldása, amíg az izraeliek megszállva tartják a palesztin területeket. Szerinte a megszállt területekről való kivonulás esetén a terrorizmus nem fokozódna. Ezenkívül megfelelő közvetítő, határidő, Izraelre gyakorolt nyomás, illetve a korlátlan támogatás megszüntetése szükséges. A palesztinoknak ebben az esetben az lenne a dolga, ami az izraelieknek, hogy tartsák magukat a megkötött megállapodásokhoz, mondta az Arab Liga főtitkára. Ami az öngyilkos merénylők családjainak támogatását illeti: a nyomorgó palesztinoknak magától az ördögtől is el kellene fogadni bármilyen támogatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?