Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háború sietség nélkül

2002.08.22. 11:10
Bár készen áll a háborúra, az Egyesült Államokat semmi sem sürgeti az Irak elleni hadműveletekkel kapcsolatban. Az amerikaiak szövetségeseit és a hazai közvéleményt is megosztó háború kérdése fel sem merült az elnök és biztonságpolitikusai találkozóján. Bush továbbra is kitart a "harcias béke" mellett, minden katonai eszközt hajlandó bevetni a világ nyugalmának megőrzéséért.
Pillanatnyilag nincsenek haditerveim Irak ellen - jelentette ki George Bush amerikai elnök biztonságpolitikai tanácsadóival és a katonai vezetéssel folytatott tárgyalásai után. "Nem kell sietnie az Egyesült Államoknak az Irak elleni tervek részletezésével" - jelentette ki Bush. Husszein rezsimjének megdöntése "a világ egészének érdeke, azonban ennek módja még konzultáció és megfontolás tárgya" - mondta el az amerikai elnök újságíróknak.

Fenyegető Husszein

Ennek érdekében az amerikaiak folytatják tárgyalásaikat azokkal, "akik szintén érdeküknek tartják a világ biztonságosabbá tételét" - idézi az elnököt a CNN. Bush kormánya egységesen fenyegetésként értékeli Husszein uralmát. Az USA Irak elleni háborús terve egyre nagyobb ellenállásba ütközik nemcsak szövetségesei, de a hazai közvélemény és a politikai-katonai elit részéről is.

Az iraki kérdés egyébként Bush elmondása szerint fel sem merült a tanácskozáson, melynek egyik jeles hiányzója az a Tommy Franks tábornok volt, aki az ország elleni hadműveletek irányítója lehet. Franks a megbeszélések idején Kazahsztánban tágyalt Irak problémájának megoldásáról - írja a CNN.

Békeharcosok

A múlt hónapban Rumsfeld védelmi miniszter három tábornokot kért fel esettanulmányok elkészítésére a "világ különböző részeivel kapcsolatban". "Ez a feladatom, ez a feladatuk" - mondta a részleteket kerülve Rumsfeld sajtótájékoztatóján. Bush szerint védelmi minisztere remek munkát végez. "Minden rendelkezésre álló katonai eszközzel megvédjük a békét" - mondta el a sajtótájékoztató végén Bush.