Oszkár
20 °C
29 °C

Eltemették az ENSZ iraki különmegbízottját

2003.08.23. 21:14
Rio de Janeiro polgármesteri hivatalában ravatalozták fel a brazil diplomatát, aki az iraki ENSZ-épület elleni terrortámadásban vesztette életét.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár szombaton bensőséges és megindító beszédben tett ígéretet arra, hogy a világszervezet végig viszi a bagdadi merényletben megölt Sergio Vieira de Mello félbemaradt munkáját, Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök nemzeti hősnek nevezte a diplomatát szülővárosában felállított ravatalánál.

A brazil zászlóval borított és rózsacsokorral díszített koporsót a Rio de Janeiró-i polgármesteri hivatal zöld szalonjának közepén ravatalozták fel, a teremben a közeli hozzátartozókkal és barátokkal együtt mintegy száz ember szorongott. A lezárt koporsó közvetlen közelében a néhai iraki ENSZ-különmegbízott 83 éves édesanyja állt, akinek kifejezett kérésére rendezték meg a halottvirrasztást a brazil metropolisban.

"Siratunk egy számomra drága barátot, Brazília szeretett fiát, az ENSZ egy nagy szolgálóját" - mondta Kofi Annan. "Sok ország népe szinte valamennyi földrészen úgy fog emlékezni rá, mint aki olyan pillanatokban érkezett segíteni, amikor a legnagyobb szükség volt arra, hogy enyhítsen az emberi fájdalmon és az emberi jogok védelmezője legyen" - folytatta. "Úgy gondolom, hogy az iraki nép ugyancsak hálával fogja felidézni alakját. Utolsó kívánsága az volt, hogy az ENSZ-képviselet ne vonuljon ki Irakból. Tartsuk ezt tiszteletben. Hadd legyen Sergiónak, aki életét áldozta ezért az ügyért, méltó emlékműve egy szabad és szuverén Irakban" - zárta rövid beszédét Annan.

Az ENSZ-főtitkár után szólásra emelkedő brazil elnök az elhunyt édesanyjához intézte szavait. "Brazília olyan embert veszített el, aki jelképpé nőtt. Minden erejével, minden tudásával egy jobb, békésebb világ, egy emberibb bolygó megteremtésén dolgozott. Beiktatásom óta ismerem Sergiót és megragadott az a szenvedély, amellyel a világ súlyos problémáiról beszélt. Mély meggyőződése volt, hogy megoldhatjuk ezeket. Ez a meggyőződés vezérelte, amikor Timorba, Koszovóba és Irakba ment" - hangsúlyozta a brazil államfő. "Ön olyan fiút veszített el, aki a nemzet hőse és a világ hőse volt" - mondta az idős asszonynak. Kofi Annan ezután az ENSZ égszínkék zászlaját helyezte a koporsóra.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a diplomáciai körökben mélyen tisztelt Sergio Vieira de Mellót a nagyközönség kevéssé ismerte, és a brazilok csak azután fedezték fel, hogy az országos rádió- és tévéállomások ismertették ragyogó pályafutását.