Valér
-2 °C
0 °C

Bush Irak megtámadásáról akarja meggyőzni az ENSZ-et

2002.09.12. 16:05
Az amerikai elnök ma beszédet mond az ENSZ közgyűlés előtt, melyben várhatóan azokat az érveket sorolja fel, amelyek Irak megtámadása mellett szólnak. Bush várhatóan felkéri a világszervezetet, hogy támogassa a katonai akciót.
Bush elnök már tegnap esti televíziós beszédében utalt azokra az érvekre, amelyekkel az ENSZ tagállamait próbálja majd meggyőzni a fegyveres beavatkozás támogatásáról. Mint elmondta, az Egyesült Államok nem hagyja, hogy terroristák és diktátorok fenyegessék a szabad világ polgárait.

Nem ultimátum

Washingtoni források szerint az elnök arra hívja fel a figyelmet, hogy az ENSZ jelentőségét vesztheti, ha tétlenül nézi, hogy egyes államok teljesen figyelmen kívül hagyják döntéseit. Ezért egyértelműen fel fogja szólítani a világszervezetet, hogy támogassa az amerikai katonai akciót. Fehérházi források ezzel kapcsolatban tudni vélik, hogy ez elnök nem fog határidőket szabni, a felszólításnak nem lesz ultimátum jellege. Ezt támasztja alá, hogy az amerikai elnöki hivatal közzétett egy 22 oldalas dokumentumot, amely azoknak az eseteknek a listáját tartalmazza, amelyekben Irak figyelmen kívül hagyta az ENSZ határozatait.

Bush nem titkolt célja a katonai akcióval egy iraki hatalomváltás kikényszerítése. Korábban számos ország ellenzett egy ENSZ felhatalmazás nélküli támadást. Németország még ENSZ jóváhagyással sem hajlandó katonákat küldeni az arab ország ellen, Blair azonban továbbra is kiáll az amerikai kezdeményezés mellett.

A közgyűlés nyitóbeszédében Kofi Annan ENSZ elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezet felhatalmazása nélkül egyetlen tagállam sem támadhat meg egy másik államot.

Mindevvel kapcsolatban Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter úgy nyilatkozott csütörtökön a Reuters hírügynökségnek, hogy Irak minden rendelkezésére álló fegyverrel - "még konyhakésekkel, husángokkal és karókkal" is - védekezne, ha támadás érné.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!