Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Általános amnesztiát hirdetettek Irakban

2002.10.20. 18:45
Foglyok ezrei hagyták el az iraki börtönöket az iraki televízió képei szerint, miután a kormány átfogó amnesztiát hirdetett. Megbízható információ azonban továbbra sincs arról, hogy valójában hány embert engedtek szabadon.
Televíziós beszédében az Iraki Forradalmi Kormányzótanács információs minisztere, Mohamed Szaed al-Szahhaf azt jelentette be, hogy "teljes és végleges amnesztiában részesül minden iraki állampolgár, akiket politikai, vagy egyéb okból tartóztattak le. Az intézkedés mindössze pár nappal azután történt, hogy Szaddám Husszeint a múlt heti népszavazáson újabb hét évre elnökké választották. Husszein egyedüli jelöltként indult, és a szavazatok 100 százalékát szerezte meg. Szahhaf azt mondta, hogy az amnesztiával köszönetüket szeretnék kimutatni a népnek, a szavazáson kinyilvánított egyhangú támogatásért.

Amnesztia a száműzötteknek is

Az iraki televízió több helyszínen is boldog, a börtönt éppen elhagyó embereket mutatott be, akik Husszeint éltették. A közkegyelem az előzetes letartóztatásokban lévőkre, a halálra ítéltekre és a száműzetésben lévőkre is vonatkozik. Az emberölésért elítélteket azonban csak az áldozatok családtagjainak beleegyezésével lehet szabadon engedni. Hírügynökségi jelentések szerint nem lehet pontosan tudni, hogy valóban hány embert engedtek szabadon. Azt sem tudni, hogy az eltűntként nyilvántartott 600 kuvaiti állampolgár is elhagyta-e a börtönöket. Kuvait szerint ezek az emberek még mindig iraki börtönökben raboskodnak, ugyanakkor Irak azt állítja, nem tudja mi történt velük.

Tízezrek az iraki börtönökben

Emberjogi szervezetek szerint Irak több tízezer embert börtönzött be politikai okokból, akik közül feltehetőleg sokat kivégeztek. Az ENSZ Emberjogi Bizottságának áprilisi jelentésében felszólította Irakot, hogy azonnal fejezze be a kivégzéseket. Tudósítók szerint az amnesztia és a népszavazás is a bagdadi kormány azon célját szolgálja, hogy valahogy elkerüljék az összecsapást az Egyesült Államok vezette szövetséges csapatokkal, jelentette a BBC.