Eleonóra
-1 °C
2 °C

Fiatal britek harcolnak a felkelő siíták oldalán

2004.08.12. 14:15
Hazaárulás, sőt terrorizmus miatt is vádat emelhetnek az ellen a két fiatal brit férfi ellen, akik a szélsőséges síita asz-Szadr csapataival harcolnak a koalíciós erők ellen. A két fiatal elítélte az al-Kaida működését és leszögezte, hogy ők nem terrorista tevékenységeket fognak folytatni Irakban.
Két londoni férfi csatlakozott asz-Szadr síita csapataihoz - ez az első olyan ismert eset, amikor britek a Mahdi hadseregének tagjaiként koalíciós csapatok ellen fognak fegyvert. A két férfi egyébként Irakban született, de kiskoruktól fogva Angliában éltek családjukkal; hétfőn először tértek vissza szülőfüldjükre.

A düh és a por apjai

Egyik férfi sem volt hajlandó elárulni a valódi nevét; a 23 éves, idősebbik férfi angolt tanult és mellette egy szupermarketben dolgozott, ő Abu Haqidként (a düh apja), míg 21 éves társa, aki számítástechnika-tanárnak tanult, Abu Turabként (a por apja) mutatkozott be.

A két fiatal férfi családja támogatásával és egyetértésével, illegálisan utazott Irakba; elmondásuk szerint több otthon maradt társuk az ő sorsuktól tette függővé esetleges későbbi csatlakozását. Jelenleg az AK-47 és a BKC gépfegyverek használatára képzik ki a huszonéveseket.

Nem tartják magukat terroristáknak

Abu Turabék Irak megtámadása óta tervezték, hogy csatlakoznak a megszállók elleni harcokhoz; később asz-Szadr kiemelkedésekor döntöttek úgy, hogy az ő csapataihoz csatlakoznak majd önkéntesként. Mindketten igyekeztek azonban elítélni az al-Kaida hálózatának tevékenységét; kijelentették: azzal, hogy a koalíciós erők ellen harcolnak, nem válnak terroristákká, hiszen nem ártatlanokat fognak ölni, hanem szülőföldjük függetlenségéért harcolnak majd.

A brit katonák ellen fegyvert fogó brit állampolgároknak fel kell készülniük arra, hogy hazaárulóként fogják kezelni őket, amit akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújthatnak. Amennyiben más országok katonái ellen harcolnának, úgy terrorizmussal is megvádolhatják őket - sőt ha az ideiglenes iraki kormány úgy dönt, Irakban is eljárást indíthatnak ellenük.