Auguszta
-3 °C
2 °C

Két merénylet, tizenegy halott Irakban

2003.11.22. 09:01
Feltehetőleg öngyilkos merénylő robbanószerrel megrakott gépkocsival robbantásos merényletet követett el szombat reggel az iraki Bakuba város rendőrkapitánysága ellen, és legalább hat ember halálát, további 16 sebesülését okozta. Gépkocsiba rejtett pokolgép felrobbanásában öt iraki rendőr meghalt egy Bagdadtól északra fekvő kis településen.
Egyelőre nem tudni, hogy a bakubai merényletnek kik haltak vagy sebesültek meg, az amerikai-brit koalíció egyik szóvivője azonban úgy tudja, hogy "az áldozatok" száma 15-20, és a koalíció katonái közül senkinek nem esett bántódása. Szemtanúk szerint a robbanás mély krátert vájt a fővárostól 60-65 kilométerrel északra található város központjában.

A rendőrparancsnokság épületében súlyos károk keletkeztek és tucatnyi gépkocsi tönkrement a környéken. A város az úgynevezett szunnita háromszögben található, amely az amerikaiak vezette iraki megszállókkal szembeni ellenállás egyik fő fészke.

Autóba rejtett bomba robbant a kisvárosban

Nem sokkal előbb felrobbant egy másik gépkocsiba rejtett pokolgép is, szintén egy rendőrségi épület előtt, ezúttal egy Bagdad és Bakuba közötti kis településen, Hán-Baniszádban. Az egyik rendőrtiszt tájékoztatása szerint ez nem öngyilkos merénylet volt. Ezzel azt sugallta, hogy a pokolgépet távirányítással robbantották fel.

A halottakon túl legalább kilenc sebesült áldozata is van a merényletnek.