Aliz
6 °C
14 °C

Iraki reformtervek: többpárti diktatúra

2002.11.25. 11:29
Husszein hatalma fenntartása érdekében kész elfogadni az őt érő bírálatokat, sőt még a többpártrendszer bevezetésére is kész. Az ellenzék "akár" az iraki hatalom megdöntését is hirdethetné az új alkotmány értelmében. Hiába lelkesült fel azonban a hírre egy kisebb iraki ellenzéki csoport, a befolyásosabb szervezetek "titkosszolgálati trükköt" gyanítanak.
"Akár az iraki hatalom megdöntését is hirdethetik" az iraki ellenzéki szervezetek, már ha nem állnak kapcsolatban a nyugati hírszerzéssel - ajánlotta fel Izzat Ibrahim, az országot kormányzó Forradalmi Tanács alelnöke az iraki ellenzéknek. Szaddam Husszein új alkotmányt készül elfogadtatni, melyben garantálja a szólásszabadságot és a többpártrendszert - számolt be egy kisebb iraki ellenzéki csoport vezetője az AP-nek.

Bűnbocsánat

Fadhil Al Rubaji az Iraki Nemzeti Szövetség nevű kicsi, kevesek által ismert ellenzéki csoport küldötteként érkezett Irakba, eleget téve Szaddam Husszein október 22-i meghívásának. A politikai ellenfeleivel kegyetlenül leszámoló diktátor akkor meghívta az országba a száműzetésben élő csoportok vezetőit, megbocsátva nekik eddigi rendszerellenességüket. A Nemzeti Szövetség, mint mondta, többpártrendszer esetén el tudja fogadni Husszein elnökségét.

Hiteltelen ellenzék

"Egyetlen iraki sem veheti komolyan Husszein ajánlatát" - véli Ijad Alavi, az Iraki Nemzeti Egyezmény nevű, nagyobb ellenzéki szervezet vezetője. A reformtervezet szerinte "az iraki titkosszolgálatok trükkje", Husszein csak önmagát akarja biztosítani az amerikai katonai csapás előtt. Az ajánlatról beszámoló Nemzeti Szövetséget Alavi nem tartja "hiteles ellenzéknek".

Husszein megosztott ellenzéke nehezen talál közös nevezőt. A csoportok töbször is elhalasztották találkozójukat, melyen az egységes fellépés lehetőségét tárgyalnák, legközelebb december 10-11-én tesznek kísérletet közös álláspont kialakítására.

Előszó a háborúhoz

Időközben újabb fegyverzetellenőrök érkeztek az országba, hogy végrehajtsák az ENSZ 1441. számú határozatát. A határozatot az iraki vezetés ugyan elfogadta, azonban már a kezdettől fogva szabadon értelmezte annak szövegét. Szombaton ismét erősen bírálták a határozat szövegét, Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter az ENSZ főtitkárának írt levelében tendenciózusnak minősítette azt. "A tervezet nem más, mint a háború előszava" - írta.

Az ellenőrzések első teljes napja a CNN információi szerint szerda lesz.

Ne akarjanak háborút
Álljanak el az Irak elleni háború tervétől - szólította fel a világ számos országának több mint háromszáz törvényhozója és szervezete George W. Bush amerikai elnököt és Tony Blair brit miniszterelnököt. A levél aláírói közül többen is Blair Munkáspártjának tagjai.
A levél szerint az atomfegyverrel rendelkező országoknak, különösen az Egyesült Államoknak először saját készleteiket kellene megsemmisíteniük, mielőtt mások tömegpusztító fegyvereivel foglalkoznának. A 318 aláíró szervezet és politikus felszólította Washingtont, hogy ne mérjen a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlen megelőző csapást Irakra, s Irakkal szemben fennálló ellentétét igyekezzék békés eszközökkel, az ENSZ útján rendezni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?