Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az iraki kurdokra is számít az USA

2002.12.07. 12:10
Két amerikai szenátor érkezett péntek éjjel az Irak északi részén lévő kurd autonóm körzetbe; ők az eddigi legmagasabb rangú amerikai látogatók a Bagdad fennhatósága alól 1991-ben, az öbölháború idején kikerült zónában. Az USA számol a 70 ezer fős kurd hadsereggel.
Joseph Biden, a szenátus külügyi bizottságának hamarosan leköszönő demokrata elnöke és Chuck Hagel, a testület nebraskai republikánus tagja szombaton Irbilben, a körzet adminisztratív székhelyén helyi törvényhozókkal találkozott. Utazásuk részleteit titokban tartják, csak annyit tudni, hogy korábban Izraelben jártak, és Katarba utaznak tovább, amely az egyik irányító központja lehet az Irak elleni esetleges amerikai támadásnak.

A kurd autonóm terület, amelyet az öbölháború végén kitört, Szaddám Huszein elnök elleni sikertelen felkelés után hoztak létre, a repüléstilalmi övezetben van, amerikai és brit védelem alatt, így független Bagdadtól. Négymillió kurd lakja, s 70 ezer fős hadereje értékes szövetséges lehet egy Irak elleni támadásban.

Az egymással is vetélkedő kurd vezetők - a terület keleti részét a Kurdisztáni Hazafias Front, a nyugatit pedig riválisa, a Kurdisztáni Demokrata Párt tartja ellenőrzése alatt - azt remélik, hogy Szaddám Huszein uralmának megdöntése után megnő a politikai súlyuk, befolyásuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!