Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Áramszünet miatt sötétbe borult egész Irak

2003.12.10. 21:50
Egész napos áramszünet sújtotta Irak szinte egész területét, miután egy távvezeték kiesett a hálózatból Bagdadtól északra - közölte szerdán az ország amerikai vezetésű kormányzata. Az amerikaiaknak visszatérő áramkimaradásokkal kell megküzdeniük, jóllehet a szövetségesek többször vívmánynak nevezték, hogy az országban helyreállították az iraki energiaellátást.
A Beidzsi és Moszul közötti szakasz még kedd este mondta fel a szolgálatot, s a keletkezett frekvenciazavar az egész országra kiterjedő áramkimaradást okozott - közölte a szövetséges erők ideiglenes hatósága (CPA). A zavar közelebbi oka egyelőre nem ismert. Az iraki villamosenergiaügyi minisztérium és a CPA még kedd éjjel megkezdte a hálózat javítását, elsőbbséget biztosítva a kórházak, valamint a víz- és csatornázási művek áramellátásának. A megszálló hatóságok közlése szerint szerda estére mintegy 80 százalékban sikerült helyreállítani a szolgáltatást.
Sötétedés előtt Moszulban
fotó: EPA

Bagdadban novemberben is volt egy mindenre kiterjedő áramszünet, amit karbantartási munkákkal indokolt az amerikai vezetésű kormányzat. Az iraki energiaügyi hatóságok akkor azt mondták, hogy az áramellátási gondokat súlyosbítják a fémtolvajok, akik kiszerelik a távvezeték-oszlopok acél keresztmerevítőit a Bagdadtól északra húzódó szakaszon. A megcsonkított oszlopok több helyen összeomlottak, túlterhelést és kimaradást okozva a helyi elektromos hálózatban. Az áramszünetek külön is gondot okoznak a tavasszal lerohant Irak újjáépítésében, miközben a megszálló hatóságok az elmúlt hónapokban nem egyszer a háború óta elért egyik jelentős vívmányuknak nevezték az energiaellátás helyreállítását.  • Vennék
  • Hírek