Kornélia
-1 °C
15 °C

Iraki háború: Döntés január végén?

2002.12.19. 12:27
Az Irak elleni esetleges háborúról január végén, február elején születhet döntés, állítja egy magas rangú amerikai illetékes. Washington állítja, az iraki vegyi és biológiai fegyverekről készített beszámoló nem teljes.
Egy amerikai illetékes szerint a fegyverzetellenőrök vezetője, Hans Blix azt mondta George W. Bush amerikai elnöknek, hogy az irakiak vegyi és biológiai fegyverekről leadott jelentése hiányos. Emellett az ENSZ atomfegyver főszakértője, Mohamed ElBaradei szerint még több kérdés is megválaszolatlan maradt az iraki atomfegyver-programmal kapcsolatban. Irak december 7-én adott át egy 1izenkétezer oldalas jelentést fegyverprogramjáról, amelyről azt állította, hogy ez bizonyítja, hogy nincsenek sem tömegpusztító fegyvereik, sem azok előállítására alkalmas létesítményeik. Washington és London már Blix állítólagos közlése előtt azt hangoztatta, hogy az iraki jelentés nem teljes.

Utolsó esély

Az Biztonsági Tanácsának 1441-es számú határozata alapján, ha Irak hamis, vagy hiányos adatokat közöl fegyverkezési programjáról, akkor "komoly következményekkel" kell szembe néznie, azaz a Biztonsági Tanács katonai akcióról is dönthet. Az Egyesült Államok többször bejelentette: Iraknak ez utolsó esélye, hogy fegyverprogramja minden részletét ismertesse. A Bush kabinet várhatóan a fegyverzetellenőrök csütörtöki, a Biztonsági Tanács előtt megtartandó beszámolója után dönt az Irak elleni csapás lehetőségéről.

Csapatok az öbölben

Egy magas rangú amerikai illetékes szerint január végén, február elején dönthetnek az Irak elleni háborúról. Pillanatnyilag mintegy hatvanezer amerikai katona állomásozik a Perzsa-öböl térségében. Katonai szakértők szerint a Pentagon hamarosan megkezdheti a csapatok megerősítését, januárra akár már százezret is elérheti az ott tartózkodó amerikai katonák száma. Az illetékesek szerint erről napokon belül döntés születhet, de karácsony előtt biztosan nem indítanak csapatokat a Közel-Keletre. Az újabb katonák érkezése csak január közepére várható, jelentette a CNN.