Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Februárban indul az Irak elleni háború?

2002.12.26. 14:56
Az izraeli katonai hírszerzés vezetõje parlamenti meghallgatásán azt mondta: ha lesz háború, az valószínûleg februárban kezdõdik. A NATO-fõtitkár szerint viszont Washington az ENSZ segítségével akarja lefegyverezni Irakot, és egyedül semmiképp nem indít háborút.
Aharon Ze'evi-Farkash vezérõrnagy a meghallgatáson közölte: mivel az ENSZ fegyverzetellenõreinek január 27-ig le kell adniuk jelentésüket, ha azzal az USA nem lesz elégedett, valószínûleg február elején háborút indít.

Ariel Sharon miniszterelnök egy tévéinterjúban bejelentette, hogy az amerikaiak már tájékoztatták néhány lehetséges idõpontról. A miniszterelnök csak annyit árult el, hogy "nyilvánvalóan lesz háború, még ha nem is most rögtön". Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy bár számolnak egy esetleges iraki biológiai támadás lehetõségével, egyelõre nem oltják be a lakosságot himlõ ellen.

Robertson támogatja Busht

Fegyverzetellenőrök vizsgálódnak a bagdadi műszaki egyetemen
Fotó: Karim Sahib
Lord Robertson NATO-fõtitkár eközben kiállt Bush elnök Irak-politikája mellett, közölte a BBC. A fõtitkár a hírügynökségnek elmondta: az Egyesült Államok az ENSZ segítségével akarja lefegyverezni Irakot, és egyedül nem indít háborút. Ugyanakkor, tette hozzá, minden NATO-tagnak kötelessége minden szükséges segítséget megadni Amerikának, ha a fegyverzetellenõrök nem járnak sikerrel.

Újabb atomtudóst kérdeztek ki

A fegyverzetellenõrök csütörtökön újabb atomtudóst kérdeztek ki az iraki nukleáris programmal kapcsolatban. A bagdadi mûszaki egyetem dékánjának meghallgatása közel két órán át tartott. Az ellenõrök 25-én hét helyet vizsgáltak át, többek között egy olajfeldolgozó üzemet, egy papírgyárat és a hadsereg két raktárát.

Az irakiak készek a szent háborúra

Szaddam Husszein kedden tévébeszédben jelentette be, hogy az irakiak készen állnak, hogy szent háborút vívjanak az Egyesült Államok ellen. Az iraki elnök azzal vádolta Washingtont, hogy az Izraellel együtt tör világuralomra, miközben "gonosz erõi káoszba taszítják a világot". Az elnök ismét tagadta, hogy iraki üzemek tömegpusztító fegyverek gyártásával foglalkoznának, és közölte, hogy mindenben együttmûködnek a fegyverzetellenõrökkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!